Etikettlivsstil
Läst 9360 ggr
moondancer
2011-11-19, 15:19

Grön Guide: Så blir du enkelt en grönare förälder.

Som småbarnsförälder är det lätt att bli en miljöbov av bara farten. På köpet bjuder du ditt barn på en obehaglig kemikaliecocktail. Genom att skaffa dig koll kan du enkelt bli en grön och skön förälder.

1. Shoppa second hand

En av de viktigaste sakerna du kan göra för miljön är att återanvända kläder och prylar. En bonus är att grejorna troligtvis inte innehåller några rester av kemikalier eftersom de har tvättats och använts så många gånger. Köp gärna ekologiska kläder om du ska köpa nytt.

2. Banta badrumsskåpet

Galet nog kan barnprodukter innehålla hormonstörande ämnen, något som i längden kan leda till allt från cancer till allergi. Använd därför så få produkter som möjligt till ditt barn och se till att det mesta är miljömärkt.  En tumregel är att ju färre ingredienser en produkt innehåller, desto bättre. Skippa gärna onödiga grejor som badskum och puder. Och du - parfym är till för vuxna.

3. Vatten bäst för rumpan

Våtservetter innehåller kemikalier som kan ta sig genom huden och in i kroppen. Barn har extra tunn hud, särskilt kring babyrumpan. Tvättlapp med vatten och kanske lite tvål är det bästa för en barnrumpa.

4. Ekologiskt i kistan

Du gör en stor insats för miljön och naturen genom att välja ekologiskt. Men visste du att det är bra för hälsan också? Ekologisk mat innehåller inte rester av bekämpningsmedel och Krav-märkt mat innehåller inga onödiga tillsatser. Dessutom innehåller ekologisk mjölk och kött mer nyttiga omega 3-fetter. Studier har också visat att exempelvis ekojordgubbarna innehåller betydligt mer antioxidanter. Bra för både kidsen och dig själv!

5. Skönt och grönt barnrum

Ett barnrum med nymålade väggar, nytt plastgolv, nya möbler och leksaker är säkert superfint – men kan dessvärre vara fullt av skadliga ämnen. Försök att blanda upp gammalt med nytt och använd gärna naturliga material. Välj Svanen-märkt målarfärg och se till att lägga PVC-fria golv, som trä eller linoleum. Vänta gärna ett par veckor innan barnet flyttar in i ett nyrenoverat barnrum och vädra regelbundet.

6. Håll koll på leksakerna

Jodå, vanliga leksaker kan innehålla ämnen som inte är det minsta bra för barn. Håll extra koll på självlysande leksaker, mjuka plastleksaker och genomskinlig plast. Står det att de är fria från BPA, ftalater och PVC? Perfekt – då är det bara att köra. Ett tips är att undvika plast och klädtryck som är lite ”kladdiga”, eftersom de kan innehålla PVC. Gamla elprylar, som mobiltelefoner, passar inte som leksaker eftersom de ofta innehåller skadliga ämnen.  

Vad är bra då? Svanen-märkta leksaker är toppen. Träleksaker likaså, så länge de inte är målade med skadliga färger. Leksaksdjungeln är rätt klurig att ta sig igenom, men gör ditt bästa. Och fråga i butiken! Har de inget bra svar? Var jobbig och be dem ringa leverantören - det kan de göra på ett kick.

7. Bli en kreativ kock

En tredjedel (!) av all mat hamnar i soporna vilket så klart är ett enormt slöseri med jordens resurser. Var kreativ med matresterna, planera dina inköp och håll koll på vad som ligger där längst bak i kylskåpet. Lasta hellre upp för lite än för mycket på tallriken - det går ju alltid att fylla på. Och istället för att alltid köpa färdig barnmat kan du göra storkok, mixa och frysa in i portioner.

8. Vägra shoppinghetsa

Om du ska köpa allt som rekommenderas en nybliven förälder skulle du antagligen shoppa ihjäl dig. Tänk efter om du verkligen behöver den där specialsopkorgen för blöjor och den fräsiga gåstolen med musik och blinkande ljus. Kan du köpa något begagnat, sy det själv eller låna av en kompis? Eller kan du helt enkelt vara utan? Tanken kan vara enormt befriande…

9. Lek i skuggan

Skugga och täckande kläder är det bästa skyddet för solen. När du behöver solkräm är fysikaliskt solskyddsfilter bäst för hälsan, eftersom det lägger sig ovanpå huden istället för att tränga sig in i den. Håll koll efter Svanen.

10. Gå loss med svabben

I dammtussar kan det gömma sig en hel del elaka ämnen. Barn, som ju leker mycket på golvet, är särskilt utsatta. Genom att våttorka golven, en eller ett par gånger i veckan, fångar du upp smådammet. Du kan också vädra då och då, ett snabbt korsdrag är bäst.

__________________________________________________________________
Artikel och bild kommer från "Grön Guide - Naturskyddsföreningens tips och råd för en miljövänlig vardag" och finns att läsa på naturskyddsföreningens hemsida

//Olle
Sajtvärd för svensknatur.ifokus, miljö.ifokus och studier.ifokus

Sarah
2011-12-03, 16:56
#1

och ge mindre kött ;)

[NeferNefer]
2013-03-12, 11:02
#2

Tygblöjor! 🙂

Bjornen
2013-03-16, 07:52
#3

Använd mindre kemikalier. Alla olika kemikalier som tar bort allt innehåller flera kemikalier än nödvändigt. Ibland kan man använda bara rent vatten. Allt för rent innebär större risk för olika sjukdomar, när farliga organismer blir för många. Alla nyttiga bakterier och organismer är oftast känsligare för kemikalier än de skadliga. Om de nyttiga organismerna är utslagna då kan andra organismer göra stor skada.

7. Matsvinnet ska vara mycket nära noll. Använd näsa och smak och leta inte efter datum.

Upp till toppen