Etikettallmänt-om-miljö
Läst 17447 ggr
Sehvrin
2009-08-07, 18:42

Tyst vår

Böcker kan ibland ha stor betydelse och "Tyst vår" av Rachel Carson är en av de böcker som betytt mycket för miljön. Den beskriver konsekvenserna av det giftkrig människan har fört mot naturen sedan andra världskriget fram till då den gavs ut 1962.

1958 fick den amerikanska författaren Rachel Carson ett brev från en vän som oroade sig för att fåglar hade dött på hennes mark efter att området besprutats med DDT. Fyra år senare gavs hennes bok Tyst vår (Silent spring) ut, en bok som betytt mycket för miljöarbetet.Framsidan på Prismas svenska upplaga av Tyst vår, tryckt 1970

Boken handlar om det krig som människan startade efter andra världskriget: Kriget mot naturen, mot skadeinsekterna, mot ogräset och allt annat som inte passade för människan. Det Rachel Carson kritiserade var den generösa användandet av gifter i detta krig och kritiken riktas främst mot klorerade kolväten så som DDT och organiska fosfater, men hon påpekar flera gånger att hon inte är emot nödvändig besprutning, även om hon främst förespråkar biologisk bekämpning.

Dödliga exempel

Genom hela boken så finns det exempel på konsekvenser av människans användning av gifter:

Man besprutade almar i USA för att hindra den skalbagge som spred almsjukan. Giftet stannade på bladen och när bladen föll till marken åts dessa av dagmaskar som på så sätt fick i sig giftet. Daggmaskarna åts i sin tur av rödhakar och snart kunde man inte finna några rödhakar i områden som blivit besprutade.

Skogar besprutades mot skadeinsekter och fisken i de vattendrag som fanns inom det besprutade området dog.

Inte bara hur naturen, utan även hur människor och deras husdjur drabbade finns exempel på och bland de exemplen finns tragiska dödsfall av både vuxna och barn som råkat ut för sin egen eller andras oförsiktiga hantering av gifter.

Än mer tragiska blir historierna då det var många besprutningar som inte uppnådde sitt mål och många gånger då naturen slog tillbaka med fler skadeorganismer än innan besprutningarna

Tyst vår

Namnet Tyst vår kommer från att på många ställen som besprutades så dog nästan alla småfåglar och en tyst vår var precis vad människorna i dessa områden fick uppleva: en vår utan fågelsång.

Gammal

Boken har nästan 50 år på nacken och mycket har förändras sens dess men den var fortfarande väldigt intressant och skrämmande att läsa. Skrämmande på så sätt att folk handskades med gifterna mycket lättvindigt och att de marknadsfördes som ofarliga och lösningen på alla problem med skadeorganismer. Och trots att boken är gammal är den mycket läsvärd och tänkvärd.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Sukram
2009-08-08, 01:03
#1

Jag har inte läst Tyst vår (inte än iaf). Men en bok jag vill tipsa om är Hans Palmstierna, Plundring, svält och förgiftning! Dramatisk titel på boken som kom ut 1968. Palmstierna var en svensk biokemist som inspirerad av Rachel Carson skrev en egen bok där han gav sin syn på miljöförstöring och utmaningar som människan skulle ställas inför i framtiden. Man kan säga att han blev som en  svensk Rachel Carson. Tyvärr är boken dåligt känd och svår att få tag på. Har man tur finns den kvar på en del bibliotek.

Palmstierna förutser faktiskt många av dagens miljlökriser, bland annat klimatförändringar! Det tycker jag är lite skrämmande för i dagens debatt så försöker många två sina händer och säga att "det kunde vi aldriiig tänka oss"! Men man har inom den akademiska världen iaf räknat med en klimatförändring orsakad av ökade mänskliga utsläpp sedan sena 60-talet. Det säger mycket om hur trögt förändringar går i samhället.

[peter54]
2009-08-08, 03:00
#2

Jag läste Tyst Vår samma år den blev populär i Sverige, 1973 har jag för mig att det var. Då hade jag en period av undergångstänkande, läste bland annat mycket av Georg Borgström.

Stormhatt
2009-08-12, 21:51
#3

"Bestulna på framtiden" av Colborn, Theo; Myers, John Peterson; Dumanoski, Dianne kan rekommenderas som en fristående fortsättning på "Tyst vår".

[peter54]
2009-08-13, 13:18
#4

P C Jersilds "Efter Floden" är en läskig bok om en värld efter ett kärnvapenkrig. Det finns nästan ingenting kvar. De fåtal människor som fortfarande lever odlar potatis i grottor.

Det har kanske inte mycket med "Tyst Vår" att göra, men passar väl in i det slags sinnesstämning jag befann mig i då som 19-åring i tidigt 70-tal när jag läste just "Tyst Vår" och tio år senare nä jag läste "Efter Floden".

Coturnix
2010-07-07, 22:11
#5

Fortfarande synnerligen aktuellt.

Maria
2010-07-08, 14:39
#6

"Tyst vår" funkar än idag  tyvärr

/Maria

Magi-cat
2014-04-10, 19:01
#7

En mycket betydelsefull bok som verkligen gjorde skillnad!


💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2021-05-08, 08:21
#8

Tyst Vår finns nu i nytryck.

Synd att den behövs … Men tack för att den finns!!!

"Rachel Carsons epokgörande Tyst vår visar med få motsvarigheter på den enorma kraft som är inneboende i välformulerad och kunnig populärvetenskap. Böcker har genom historien inte bara burit stora idéer utan även förskjutit själva gränserna för vad vi förmått tänka och förstå. Rachel Carsons klassiker är ett strålande exempel på en sådan bok.

Storheten i det Carson gjorde med Tyst vår låg inte minst i att hon så tydligt visade på kopplingen mellan de skador vi åsamkar naturen och de plågor vi utsätter oss själva för. Trots att det gått närmare sextio år sedan boken först gavs ut är det få saker som kunde vara viktigare i en tid när effekterna av våra framfarter i naturen nu så tydligt pekar mot vår egen undergång

Tyst vår lästes inte bara av en stor publik utan påverkade direkt lagstiftning och myndigheternas agerande i sin tid. Den är urkällan för den moderna miljörörelsen. I Rachel Carsons fotspår går författare och konstnärer, opinionsmakare och aktivister som idag står på barrikaderna för att återigen väcka oss inför det vi gör med vår planet. "

https://www.bokus.com/bok/9789179650971/tyst-var/?gclid=Cj0KCQjwytOEBhD5ARIsANnRjVhsXV3Oe14x9WUMFT6oWnXnm6t7vK6IAm7xGCiPoF6z2sh6dudQSDEaAneTEALw_wcB


💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Pris: 179 kr. Häftad, 2021. Finns i lager. Köp Tyst vår av Rachel Carson på Bokus.com.
Upp till toppen