03. Miljömärkningar

Finns det trygg plast?

2019-11-04 09:51 #0 av: Magi-cat

Råd och tips om plast och plastmärkningar.

https://www.martha.fi/vardagskunskap/sa-valjer-du-trygga-plaster?fbclid=IwAR1vk5rIOTue1aZWIcmVY4khUrIqpuvftszUYzjEWOYb9l2v8L-qOlw8vYU

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2019-11-19 13:32 #1 av: Sleggyman

Det finns massor av sätt att tillverka "plast" som inte ens påverkar naturen, men som vanligt så väljer företagen de billigaste lösningarna tills det finns lagar som hindrar dem.

Ta tex plastpåsar

https://www.havet.nu/?d=190&id=48475

Anmäl
2019-11-21 10:34 #2 av: Gronstedt

#1: Eller snarare. som vanligt så väljer företagen att tillverka det som konsumenterna saklöst konsumerar. Så fort konsumenterna ändrar sina val, ändrar företagen sin  tillverkning.  När konsumenterna vägrar tänka aktivt, utan bara köper det billigaste och enklaste och klagar över att företagen tvingar dem, så händer ingenting förrän lagstiftningen kommer.

Ta till exempel plastpåsar. Om inte konsumenterna med ett glatt tjohej hade slängt sina korgar och kassar och vägrat ta emot matvaror inslagna i papper, så hade plastpåsbranschen över huvud taget aldrig kommit till och plastpåsar hade blivit en bland alla andra uppfinningar som aldrig tog sig.

Anmäl
2019-11-22 09:47 #3 av: LBB

Det finns  väl ingenting , som inte, i för stora mängder och eller koncentrationer blir dödligt = otryggt.

Många av de sk nedbrytbara plasterna bryts ner, visst, men fortsätter att existera i form av mikroplaster, molekylkedjor som tar sig in i djur o växter och därmed uppåt i näringskedjan.

Anmäl
2019-12-19 22:05 #4 av: johan

Påsar är ett problem där beroende på vilken aspekt man tittar på har olika för- och nackdelar.

Plast är tveklöst bäst för co2, men hemskt när det hamnar i naturen. Papper är tvärtom, dåligt att tillverka men bryts ned relativt fort. Bommulskassen är ännu värre.

Den bästa påsen är utan tvekan den man använder flest gånger. Både plast och papper funkar ju bra många gånger.

Jag försöker minska hur mycket plast som används, men man får inte glömma bort att alternativen också ofta har stora problem.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.