06. Återvinning/källsortering

Kassa kassar eller prima påsar?

2019-07-24 07:22 #0 av: Magi-cat

Vilken är bästa kassen att bära hem varorna i? Hur vi än gör orsakar vi ett avtryck i miljön.
Viktigt att tänka på, enligt länken nedan, är att använda kassar och påsar många gånger och inte handla en massa onödigt över huvud taget...I alla fall är det fler saker att ta i beaktande än enbart plast eller tyg.


Tygkassar av återanvänt material verkar i alla avseenden vara klokt att använda. (Lätt och roligt att göra själv också.)

"

  • Miljökasse (gjord av majs eller sockerrör) bryts inte ner snabbare än plastkassar, vilket många kan tro, men drar betydligt mindre resurser vid tillverkning.

  • Plastpåse: Är tillverkad av olja och bryts ner väldigt långsamt, den går dock att återvinna. Tyvärr är det inte en så stor del av plasten som hamnar i återvinningen.

  • Papperskasse: Görs av förnyelsebara råvaror och går att återvinna. Välj FSC-certifierat så vet du att papperet kommer från hållbart skogsbruk. Dock orsakar en papperspåse cirka tre gånger mer koldioxidutsläpp än en likvärdig plastpåse. En femtedel av jordens koldioxidutläpp orsakas av skogsindustrin. Problemet är också att träd binder koldioxid (vilket är bra) men när de huggs ner för att göra papper så ger det i sin tur dubbelt så mycket koldioxidutsläpp.

  • Tygpåse i bomull kräver väldigt mycket energi, vatten och kemikalier när den tillverkas. En tygpåse orsakar 100 gånger mer utsläpp än en papperspåse och 300 gånger mer utsläpp än en plastpåse. Men den går att använda många gånger. Köp en tygpåse som är gjord på returmaterial, det vill säga återvunnet tyg. Eller välj åtminstone en ekologisk, OEKO-TEX-certifierad eller en med Fairtrade-bomull. 

  • Polyester-kasse är gjorda av just polyester som är ett tåligt och vattenavvisande material. Den kräver minst energi vid tillverkningen om man jämför med andra material som används vid återanvändningsbara kassar. En polyesterpåse genererar totalt cirka en tjugondel av utsläppen som en motsvarande bomullskasse gör. Polyester är tillverkat av olja. Återvunnen polyester är tillverkad av till exempel PET-flaskor och utslitna polyesterkläder.

"

https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/e865ra/plast-eller-tyg--har-ar-basta-kassen-for-din-mat

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2019-07-24 07:29 #1 av: LBB

Det hela är avhängigt av vad man gör med kassen efter det att man kommit hem.

Slänger man den så blir den naturligtvis en ytterligare miljöbelastning. Men använder man den, antingen när man går och handlar nästa gång eller exempelvis som soppåse, ja då är faktiskt engångskassar ett bra alternativ till bomullskassar.

Anmäl
2019-07-24 07:43 #2 av: Hayabusa

Bärkasse tillverkad av bl a sockerrör? Den förefaller ha ett bra "miljötänk". Återvinningsbar. 

Anmäl
2019-07-24 08:33 #3 av: sp0ngeb0b

Svårt val det där. Tror ändå på tygkassar då de går att använda väldigt länge, om de är av bra kvalitet. Ett annat alternativ om man bara handlar för 1 person är att bära hem varorna i en ryggsäck. Jag brukar bara ta min vanliga ryggsäck och slänga i en tygkasse utifall att det inte skulle få plats.

Anmäl
2019-07-24 09:44 #4 av: LBB

Handla, bär hem varorna i en köpt plastkasse. Använd den en eller två gånger till och sedan lägger du soporna i den.

Anmäl
2019-07-24 10:01 #5 av: Hayabusa

*

Anmäl
2019-07-24 12:10 #6 av: moondancer

Har någon koll hur det är med kasse av svenskt lin?

Anmäl
2019-07-24 12:57 #7 av: Tant Grön

Tror att jag har det bästa alternativet. Sydde några kassar i fodertyg som jag köpt på second hand. Har använt dom i ca 7 år nu. Under den tiden har jag köpt högst 5 kassar i affären. 2 av kassarna har fått små hål som jag tänker sy någon applikation på eller brodera något. Dom kan säkert hålla flera år till, sedan åker dom i återvinningen. Har sytt två till nu av fodertyg jag haft liggande, också från second hand såklart. Har också sytt och gett bort, dom håller också fortfarande.

Anmäl
2019-07-24 17:40 #8 av: sp0ngeb0b

Idag var jag på den lokala second hand-affären och såg att de sålde tygkassar de sytt med tyget från grejer som skänkts till dem (men som inte sålt, gissar jag). Väldigt smart tycker jag. Har inte sett det någon annanstans eller i varje fall inte lagt märke till det, men hoppas att fler börjar med det då jag antar att det är en av de bättre kassarna att använda.

Anmäl
2019-07-25 15:57 #9 av: Caeli

Den bästa kassen måste ju ändå vara den som man redan har. Om den sedan är av tyg eller plast spelar kanske inte så stor roll. Förstår inte riktigt det här tänket med att rensa ut och slänga för att sedan köpa nya saker för miljöns skull. Det ökar ju på konsumtionen ännu mer och det är ju definitivt inte bra...

10% av livet är underbart, 10% är svårt, 80% är vad du själv gör det till.
Anmäl
2019-07-26 01:51 #10 av: Kimda

Ryggsäck.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.