01. Allmänt om miljön

gammal granskog

2019-05-16 08:57 #0 av: LBB

Det klickas till vänster och höger för att bevara den gamla granskogen.

Men man glömmer tydligen bort det stora hotet mot den gamla granskogen.

Under vintern våren 2019 avverkades en rekordstor mängd gran, som var barkborre angripen.  Allt talar för att avverkningssäsongen 2019/2020 kommer att slå det tragiska rekordet med råge.  Stora delar av de granbestånd vi har ser fram mot en mörk framtid. Nya trädslag måste in. Tall, lärk och löv. Det gäller även för de få äldre granbestånd som finns kvar. De är tyvärr inte imuna mot barkborreangrepp.

Anmäl
2019-05-18 09:12 #1 av: moondancer

Tyvärr det stora problemet med allt man odlar i industriell skala. Monokultur är aldrig bra, annat än kortsiktigt =/

Anmäl
2019-05-18 09:24 #2 av: LBB

#1 Problemen är egentligen mer facetterade  Den " gamla granskogen" är betydligt äldre än från monokulturernas tidevarv.

Vi kan och bör plantera gran på bördig mark. Men de senaste40 åren har staten drivit på för plantering av gran på mark, inte lämplig för gran. torrare grusknallar där tallen skulle passat bättre. Och det är där vi nu ser de största problemen då torkan pinar granarna..  Granen är i sig en art som skapar monokultur. Liksom boken skuggar den marken och förhindrar därför uppkomsten av andra träd + att granen över tid sänker PH:t vilket ytterligare ökar svårigheten för lövuppslag.

Men för produktion av pappersmassa o biomassa kan vi utan problem använda granen trots barkborren. Förkorta avverkningscykeln ner mot 40 år på de bördigaste markerna så funkar det.

Men det hjälper inte de bestånd av riktigt gammal gran idag. Dessa träd uppvisar ofta redan nu en negativ tillväxt och är attraktiva mål för barkborrens angrepp.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.