07. Biologisk mångfald

import av sjukdomar (mjöldagg)

2009-06-14 11:08 #0 av: Bjornen

Många sjukdomar och även skadedjur kommer från främmande länder och flyttar över till andra växtarter som saknar motståndskraft. Ett klassiskt exempel är mjöldagg på krusbär som första gången beskrivs 1834 på två amerikanska krusbärsarter. Där levde mjöldagssvampen i balans med dessa arter. Men i förädlingen korsade man våra två krusbärsarter med tre amerikanska arter och snnart kom sjukdomen in på hybriderna. Första gången mjöldagg upptäcvktes i Sverige var 1902 med från Danmark införda krusbärsbuskar. Några år var det helt importförbud på krusbärsbuskar till vårt land men det var för sent. Mjöldaggen har spridit sig.

Troligen har mjöldaggssvamparna muterat eller förändrat sig genetiskt så att även svarta vinbär angrips. Det kan också vara en massiv smitta som gett upphov till mottaglighet.

Många andra växter angrips av mjöldaggssvampar och de flesta (alla?) har införts från Amerika och i Sverige bytt värdväxt genom bara kontakt eller mutation. Några klassiska exempel är lönn och sibirisk ärtbuske.

Det finns många exempel av spridnig av sjukdomar genom vår snabba transport av växter och djur över gränserna. En balans uppstår fter ett antal århundranden, men överlever arten till dess ?

 

Anmäl
2009-06-16 14:39 #1 av: Maria

Mördarsnigeln är väl ett senare exempel.

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.