07. Biologisk mångfald

"Jakt på ekorrar - när medeltida kultur styr"

2020-03-13 19:06 #0 av: Magi-cat

Att tillåta jakt på bl.a. ekorrar är fruktansvärt, rått och otidsenligt!

Läs artikeln. Gå ut i naturen och gläd er åt de vilda djuren. Snart har någon skjutit dem, för att de finner nöje i det.

"Vår svenska natur bör inte nyttjas som skjutbana med levande mål. Det skriver Åke Norberg, forskare i zoologi och ekologi."

"Vidare hävdas ofta att när en viltpopulation är livskraftig ska den ”förvaltas” genom jakt, en förskönande omskrivning för exploatering. Och ”jakt ska främjas” – varför då? Småvilt behöver inte ”förvaltas” av jägare. Populationsreglering sker på naturligt sätt om djuren lämnas i fred. I fallet ekorre, hermelin och annat småvilt innebär ”förvaltningen” bara att jägarna ges fler skottillfällen och möjligheter att döda för nöjes skull."

"Jägare framhåller ofta ”naturupplevelsen” som drivkraft bakom jakten³, alltså att gå ut i vår fina natur, möta vackra och intressanta djur – och skjuta dem. För den icke jagande allmänheten störs naturupplevelsen av skott och nöjesdödande av djur, som levande skulle ge starka positiva naturupplevelser. Att döda vilda djur för nöjes skull är etiskt motbjudande för många icke-jagande människor. Det är hänsynslöst och respektlöst mot djuren."

https://www.svd.se/jakt-pa-ekorrar--nar-medeltida-kultur-styr?fbclid=IwAR1h7K-ZrdLIJAY9g3ab-rVwWFuam9cnC0xiUWqJBGFfPS-Aol86csTbuqM

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2020-03-13 19:17 #1 av: OlleA

Bra rutet! Vi i Naturskyddsföreningen har vår uppfattning klar.

Anmäl
2020-03-13 19:20 #2 av: RAotNB

Min vädjan till alla jägare etc: Låt våra ekorrar vara ifred!

Anmäl
2020-03-13 19:29 #3 av: Magi-cat

Tack för era inlägg! Blomma

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2020-03-13 20:28 #4 av: LBB

Är jakt på mård även den fruktansvärt, rå och otidsenligt! Cool För mig är det egentligen ingen skillnad. När mårdpopulationen var för hög, jagade vi mård...nu ökar ekorren tack vare att ekorrens ungar överlever utan mårdens jakttryck. Då får man se till att inte ekorrens predatortryck blir för stort på de fåglar man vill se.

Men låt mården vara då.

Ja, jo, men den jagar allt som går att äta, från småfåglar, ekorrar, harungar..så...

Jag har frivilligt lämnat sk. evighetsträd som gynnar insekter, småfåglar och i förlängningen predatorer.  Alltså ser jag till att predatorernas tryck inte blir för högt Och det gäller både vilda och tama predatorer.

Anmäl
2020-03-13 21:05 #5 av: Magi-cat

#4 Låt naturen vara!

Och katterna ...

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2020-03-13 22:34 #6 av: RAotNB

#4 Naturen klarade sig rätt så bra innan människan började lägga sig i.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.