01. Allmänt om miljön

Jakt på ekorre, sångsvan, trana, hermelin ...

2019-12-20 10:49 #0 av: Magi-cat

... kan bli tillåtet enligt ett förslag ute på remiss.

FörskräcktKräksArgGråter

https://www.natursidan.se/nyheter/forslag-jakt-pa-ekorre-hermelin-sangsvan-och-trana/?fbclid=IwAR0Lg3E0yaUwiZ5ztLg-VrRHVsS2yzco_hQeNouiP0Zi6djPKf3bwtIazew

edit: det verkar som om inte länken fungerar längre?

Peace

Anmäl
2019-12-20 11:30 #1 av: LBB

Jakt på ekorre, med salongsgevär är en krävande jakt,,,om man ska använda skinnet på det skjutna bytet...inte många har den kunskap som krävs, eftersom skinnen måste hanteras rätt för att ska det värde färdiga skinn har, samma gäller för hermelin...så det jakttrycket lär inte bli så stort. Sångsvan och trana däremot förorsakar en hel del skada i växande gröda..Så där är incitamentet för jakt större. Men jag tror knappast varken sångsvan eller trana kommer att konsumeras utan jakten kommer då bara att ha en beståndsreglerande funktion. Dessutom, tranor under transportflykt flyger så högt att de är klart utom räckhåll. så den jakten kan ju endast ske just där de orsakar skador.

Anmäl
2019-12-20 11:34 #2 av: Magi-cat

"Jaktturism" nämndes också.

Jag tror främsta orsaken är att en del tycker det är så kul att skjuta.

Peace

Anmäl
2019-12-20 11:53 #3 av: LBB

#2 Jakt på hermelin skulle nog till 100% ske med fällor.  Det är svårt att komma till skott på mårddjur, undantag mink. Där kan man skjuta bort hela familjer när man från kajak, utrustad med salongsgevär spanar av stränderna då valparna börjar röra på sig. Och det må låta makabert, men allt vad sjöfågel  heter drar nytta av en hårt hållen mink-stam. Och om vi är tvungna att reducera stammarna av tranor o sångsvan, så är det i mina ögon en bra lösning om man kan få jaktturister att betala för detta. Detta skapar arbetstillfällen eftersom man då måste kunna erbjuda både boenden och gastronomi..vilket kan vara bra i en glesbygdskommun där skattepengarna till den mjuka sektorn saknas...

Anmäl
2019-12-20 13:01 #4 av: Sindri

Det enda jag kan ha förståelse för är skarv. Och hur kunde de inte ta med dessa inplanterade gäss, vitkindad- resp. kanadagås? Hur många badstränder och badvatten har de inte förstört, och även parker och promenadvägar?

Anmäl
2019-12-20 14:37 #5 av: LBB

#4 Vitkindad gås får jagas i fält där de förorsakar skada, Kanadagås har förutom skyddsjakt även en tid då allmän jakt är tillåten..så därför togs de inte med.

Jakt på skarv...ja det är väl bara en tidsfråga innan den införs.  Vi har ju redan jakt på säl. just pga av skador på fisket så...

Anmäl
2019-12-20 14:42 #6 av: LBB

Sedan är det väl överlag så att en del inte kan med tanken på jakt..Där man i en verksamhet som tack vare dess sociala delar, arbetet med hundar o människor är både rolig och intressant. Att det sedan ger utövarna en ökad kunskap och förståelse för de djur man jagar och den natur man jagar i ser jag som ytterligare fördelar. Jakt är ngt vi människor utövat så länge arten människa existerat. Både för brödfödans och nöjets skull. 

Anmäl
2019-12-20 15:26 #7 av: Magi-cat

Tack det räcker och blir över.
Min intention med att starta tråden var i syfte om att värna om djuren och naturen. Inget annat. Inte en jakt-tråd.
Jag borde begripit bättre.

Peace

Anmäl
2019-12-20 15:51 #8 av: LBB

Ja det är ju tråkigt om någon säger emot. Sakligt. 

Starta en tråd som agerar mot jakt..så får du en del kravodlare på dig eftersom de har att göra med bestånd av  djur som förstör deras grödor..försäkringsbolag som får ersätta viltolyckor och så vidare. Vad du ville var att värna om djur och agitera mot jakt.  Vad jag vill är att värna om djur och agitera för jakt,.

Sedan gäller det att vara påläst. Ekorre som ex. jagades fram till 2001. Lagligt. ( får väl fortfarande jagas under skyddsjakt runt gårdar och hus..tror jag)Sedan försvann den formen av jakt. Inte för att Ekorren utrotats, nej för att kunskapen hur man jagar och hur man bereder skinnen försvann. Om nu jakten skulle tillåtas så skulle den kunskapen och efterfrågan efter gråverk plötsligt finnas.  Alltså skulle med största sannolikhet större mängder ekorrars dödas.Nej jag tror knappast det !!

För att de flesta inte har de vapen som krävs ej heller den kunskap som krävs. 

Anmäl
2019-12-22 11:49 #9 av: KimE

""Jaktturism" nämndes också.

Jag tror främsta orsaken är att en del tycker det är så kul att skjuta."

Förslaget för ekorrjakt är bara på senhöst och vinter vilket inte kommer att påverka beståndet av ekorre. Artskydd bör vara till att skydda hotade arter inte att ha generella förbud bara för att djur kan vara söta. Det lär inte komma några jaktturister för att jaga ekorre och jakten kommer inte att vara populär bland svenska jägare.

Skyddsjakt kan ske på markägarens initiativ inte på jaktarrendatorns och då ska man ha grödor eller djur som behöver skydd. Sångsvan äter upp utsäde och grodd som helt kan förstöra för bonden. Svan skyddades för att bara kungen skulle få skjuta svan nu har beståndet vuxit så de konkurrerar ut andra arter.

Tranor äter groddjur som är skyddade/utrotningshotade i Sverige trots det tror jag det blir svårt att motivera skyddsjakt  på de flesta ställen då de oftast är i myrmarker där det inte finns planterade grödor. (undantag för flyttstråken)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.