01. Allmänt om miljön

Ny källa för microplaster

2019-05-07 10:30 #0 av: LBB

I växsjö har man upptäckt stora mängder microplaster i en sjö..Dessa kommer förmodligen från en konstgräsplan i närheten...

Anmäl
2019-05-07 10:36 #1 av: Tant Grön

Läste precis det i Aftonbladet: "Plasten tros komma från gummigranulat som i flera år använts för att toppdressa Växjös kommuns fotbollsplaner av konstgräs"

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xPeaMQ/hoga-halter-mikroplast-i-vaxjos-badsjo

Anmäl
2019-05-07 11:02 #2 av: eskils

Usch, så onödigt! Ledsen 

Plastpartiklarna kommer inte bara från fotbollsplaner av konstgräs, även från t ex lekplatser:

"Sammanställningen visar att lekplatser och idrottsanläggningar med gjutet gummi är vanligt förekommande i landet. Användandet ser inte heller ut att minska.

– Till skillnad från konstgräs med granulat, där problematiken med mikroplast uppmärksammats de senaste åren, är gjutna gummiytor mycket mindre undersökta. Sammantaget täcker dessa lekplatser och idrottsanläggningar stora arealer, så det är relevant att titta på hur de sköts och vilken risk det finns för att mikroplaster sprids vidare från anläggningarna till naturen, säger Anna-Sara Krång.

Mätningar som IVL har gjort i dagvattenbrunnar som ligger nära anläggningar med gjutet gummi visar på höga halter av mikroplaster. Studien har inte omfattat vidare spridning i vattenmiljön.

– I och med att gummigranulaten ansamlas i dagvattenbrunnar finns också stor risk att partiklarna sprids vidare till vattendrag, sjöar och hav via dagvattensystemet vid regn och höga vattenflöden."

https://www.ivl.se/toppmeny/pressrum/pressmeddelanden/pressmeddelande---arkiv/2019-03-21-ny-rapport-om-spridning-av-mikroplaster-fran-lekplatser-och-idrottsanlaggningar.html


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.