01. Allmänt om miljön

Ge cyklisterna betalt

2019-04-04 12:28 #0 av: Tant Grön

En intressant och tänkvärd artikel. https://www.etc.se/ledare/vand-pa-det-ge-cyklisterna-betalt

Anmäl
2019-04-04 13:24 #1 av: LBB

..undrar på vilka vägar o gator man ska cykla då?Om alla de pengar bilismen betalar skulle gå till nya vägar o vägunderhåll så skulle vi ha 5 stjärniga vägar i Sverige, ser man sedan till de resurser som bilismen genererar i form av transporter så inser man att Sverige skulle stanna utan bilar o lastbilar.  

Anmäl
2019-04-04 13:47 #2 av: -Aida-

Onödigt med bilar i städer som typ Stockholm, Göteborg. De sniglar sig fram genom gatorna, vet inte ens varför man väljer att ta bilen i såna områden när de går snabbare att gå eller cykla. Där jag bor är många beroende av bil, här finns inte cykelavstånd om man inte jobbar på torget.

Anmäl
2019-04-04 15:08 #3 av: kamera0710

#1 Det är väl om detta olika studier kommit till väldigt olika resultat, beroende på hur man räknar. Bilarna orsakar som bekant också hälsoproblem och annat. Ur en artikel, tyvärr bakom betalvägg:

”Det är inte bara i din egen plånbok som det märks om du väljer att ta bilen i stället för att exempelvis cykla. Hela samhället bidrar till bilturens totala kostnader, bland annat i form av luftföroreningar, trängsel, klimatförändringar och negativa hälsoeffekter.

Men hur mycket samhället egentligen betalar för en biltur jämfört med en cykeltur är naturligtvis mycket svårt att beräkna.

I Köpenhamn har man dock, inför sin enorma satsning på cykelinfrastruktur, gjort ett försök. Genom en så kallad kostnad-nytta-analys försökte danskarna jämföra vad det skulle kosta staden, individer och samhället att satsa på cykelvägar jämfört med bilvägar. Resultatet användes sedan för att beräkna vinsterna med satsningen.”

”Bilen har visserligen vissa ekonomiska fördelar, genom att ofta vara snabbare än cykeln. Och tid är, som bekant, pengar. Men bilens kostnader är långt större än så, genom dess negativa hälsoeffekter, vägslitage, negativa miljöpåverkan, och så vidare. 

Nu finns det naturligtvis stora mängder osäkerheter kring den här typen av beräkningar. Den största osäkerheten i just den här analysen är förmodligen kostnaden av klimatförändringar, enligt Stefan Gössling.

– Ingen vet vad klimatförändringarna kan kosta, men samtidigt måste man bryta ner kostnaderna till varje kilometer som cyklas eller körs bil under ett år. Det är väldigt svårt, säger han.”

https://www.svd.se/ny-studie-biltrafik-en-stor-forlustaffar-for-samhallet

Anmäl
2019-04-04 15:55 #4 av: LBB

Mitt förslag är ett försäkringstvång...på samma nivå som (minst) japanska sportmotorcyklarna. Eftersom andelen singelolyckor med svåra skador som följd verkar vara lika hög för cyklar som för dessa motorcyklar Skrattar

Anmäl
2019-04-04 16:00 #5 av: moondancer

#4 Försäkringstvång för cyklar?

Anmäl
2019-04-04 17:24 #6 av: LBB

#5 cykeln är väl det farligaste fortskaffningsmedlet vi har.  Japanska sportmotorcyklar hör även de till den gruppen...För en ung grabb kostar en helförsäkring i Stockholm upp mot 70 000 per år  så den vore väl en lagom måttstock.

Anmäl