08. Miljönyheter

Äta sågspån?!

2019-01-11 08:24 #0 av: Magi-cat

Spånigt värre, men läser man vidare verkar det vara riktigt spännande med spån! SkrattarTummen upp

Finska forskare hoppas på att framställa protein ur vanligt sågspån som ju är en biprodukt från alla sågverk.

Först vill man försöka framställa foder till odlad fisk som ett alternativ till att mata fisken med vild fisk eller sojaprotein.
Fördelen skulle vara en vinst för miljön, eftersom sågspån är växtbaserad,  inhemsk och en biprodukt.

På lite längre sikt hoppas man att det således framställda proteinet ska kunna användas som människoföda.

Men alldeles enkelt är det nu inte...Kolhydraterna måste spjälkas till enkla sockerarter som sedan kan användas som näringskälla för jäst.

"– Vi har tre olika jäststammar varav en verkar lovande, säger Risto Korpinen som är forskare vid Naturresursinstitutet Luke i Helsingfors till YLE."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/sagspan-kan-bli-framtidens-proteinkalla

Hjärta För forskning utan djurförsök! https://forskautandjurforsok.se/ Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2019-01-11 09:02 #1 av: Lona

Fascinerande! På något sätt känns det mindre äckligt att äta sågspån än kackerlackor och andra insekter...

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-01-11 09:09 #2 av: Magi-cat

#1 Det håller jag helt med dig om! Glad

Hjärta För forskning utan djurförsök! https://forskautandjurforsok.se/ Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2019-01-16 22:00 #3 av: KimE

Under andra världskriget så framställde man konstgjorda ägg av träråvara.

I Ingermanland så blandade ut maten med sågspån under kriget men många svalt ihjäl.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.