2018-10-10 08:06 #0 av: Jennie21

Överallt börjar vi märka av klimatförändringarna och många börja tänka på vad de själva kan göra för att hjälpa till. En del saker är lätta att åtgärda och kostar inte så mycket, medan andra kan vara rätt dyra att investera i. Här får du lite tips på hur du kan bidra till en bra miljö och du kan börja redan idag.

Energibovar
Glödlampor är riktiga energibovar och skulle du byta ut femton glödlampor mot lågenergilampor i hemmet, skulle du minska din elförbrukning med mer än sexhundra kronor per år och för hela Sverige skulle man spara så mycket el som över 300 000 villor förbrukar. Lågenergilampor har utvecklats mycket om man jämför med de första som kom, och även om de är dyrare tjänar du in pengarna eftersom de drar mindre el och varar dessutom mycket längre.

Ny medarbetare i köket
Om du inte ha upptäckt nyttan med din vattenkokare, mer än att koka vatten är det dags att du gör det nu. Genom att koka upp vatten i vattenkokaren istället för på spisen sparar du både el och pengar. En vattenkokare förbrukar nämligen mycket mindre el än en spis och dessutom går det mycket snabbare.

Solljus, en viktig energikälla
Solen är en stor energikälla och här kan du göra mycket för miljön. Att installera solpaneler hemma är en bra och miljövänlig lösning och att solenergi i Sverige ökar beror på att det finns många fördelar med solenergi. Solljus kan omvandlas direkt till el och användas någon annanstans eller lagras. Här finns inga farliga biprodukter eller annat som avges i processen, men att köpa solpaneler är en dyr investering och det finns en del saker att tänka på när du köper solkraftssystem och det är klokt att läsa på så mycket som möjligt innan.

En grad kan göra mycket
Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för jorden, kan en grad vara. Genom att sänka inomhustemperaturen med en grad på dagen och till arton grader på natten, minskas koldioxidutsläppen och för en normal villa med elelement innebär det även ett antal hundralappar extra i plånboken per månad. Andra saker du kan göra för miljön är att dricka kranvatten istället för att köpa vatten, tvätta och diska bara när maskinen är helt full och när du köper nya elprodukter eller vitvaror, välj produkter som är märkta med ett A och gärna med några plus efter.