08. Miljönyheter

"En gruva i Laver känns helt overkligt"

2017-11-02 07:19 #0 av: Magi-cat

Kommunen är positiv till gruvplanerna på ett av Sveriges största dagbrott i Laver. Länsstyrelsen har (hittills) sagt nej med tanke på de höga naturvärdena och konsekvenserna för miljön.

"Sjöarna Småträsken, Gotjärnen, Uttertjärnen, Kniptjärnen och Långtjärnen skulle tillsammans med en hel dalgång täckas av gruvavfall. Trots att flera av sjöarna och vattendragen i området är klassade som Natura 2000, ett europeiskt nätverk av områden med rik biologisk mångfald. Samerna i området skulle förlora sina vinterbeten och massor av värdefull skog skulle försvinna. Totalt skulle gruvan förstöra 5 000 hektar natur."

https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/kampen-om-laver

Med tanke på de oerhörda konsekvenserna för miljön, för människor och djur och att området är Natura 2000-område, hoppas jag att beslutsfattarna lyssnar och att planerna inte blir av.

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2018-01-23 20:04 #1 av: Lakritsstjärna

Gruvan kommer innebära många jobb vilket är positivt för Sverige. Man har tagit hänsyn till samerna och påverkan på dem kommer vara minimal. Jag tror det blir ett Ja då det mesta tyder på det då länstyrelsen i det i förra beslutet inte hade något bra underlag för sitt beslut. Mycket hade redan undersökts av gruvföretaget. Regeringen kan även gå över länstyrelsen då bergsstaten har sagt ja. Näringsminister Damberg har sagt att han vill ha en gruva. Skulle det inte bli en gruva så skulle det innebära en katastrof för norra Norrlands ekonomi.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.