04. Klimat

Miljöpartiet sviker klimatpolitiken?

2016-09-07 11:09 #0 av: KimE

Regeringen kan släppa igenom Northstrem2.

http://www.svd.se/nord-stream-2-regeringen-smiter-fran-ansvaret/om/sakerhetsradet

Anmäl
2016-09-07 12:41 #1 av: JonasDuregard

Flera svåra aspekter av den frågan. Det verkar handla om tre separata farhågor: Miljöaspekten (att förbränning av naturgas är dåligt för miljön), en protektionistisk aspekt (att skydda europeiska ekonomiska intressen från konkurrens) och till sist den säkerhetspolitiska aspekten (att "mota ryssen" och allt det där). 

Vad gäller miljöaspekten så är ju naturgas ett fossilt bränsle, samtidigt har det avsevärt mindre klimatpåverkan än kol och olja, så att ersätta dessa med naturgas är en nettovinst för miljön (men det förutsätter att man verkligen ersätter, inte komplementerar). 

De två andra aspekterna ligger antagligen Hökmark närmare hjärtat. De flesta är väl överens om att det är dumt att ge Putin stort inflytande i Europa, samtidigt tror jag det krävs en viss diplomatisk fingertoppskänsla. Att isolera Ryssland kanske spelar Putin i händerna (för han vinner hemmaopinionen)?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-09-07 14:28 #2 av: KimE

Dumt att ge ryssarna större tillgång till den europeiska marknaden de har redan två gasledningar till europa. De har bl,a tagit Ukrainska gasfält i Azotska sjön och gör anspråk på norska havsområden vid svalbard.

Anmäl
2016-09-08 15:33 #3 av: KimE

Regeringen säger ja vill att tyskland ska säga nej i stället.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article23484601.ab

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.