01. Allmänt om miljön

Undvik pangasius

2016-08-19 10:40 #0 av: Magi-cat

Det finns goda miljöskäl att inte köpa pangasius, men tydligen är det inte nog med det, utan man kan också bli sjuk av den.

Det hände en man som blev sjuk upprepade gånger efter att ha ätit pangasius. Han är också överkänslig mot antibiotika, och undrar om det kan ha något med saken att göra. 

Mycket riktigt, Livsmedelsverket har flera gånger hittat rester av antibiotika i paket med pangasius.

"Den smakar inget vidare, men det är kanske inte så konstigt, eftersom den föds upp i dammar i Vietnam där den matas med allt möjligt för att växa snabbt. Fiskarna får tillväxthormon och matas med fiskbajs och kadaver. De injiceras dessutom med urinextrakt för att rommen ska bildas snabbare."

Låter inget vidare...

http://www.fiskejournalen.se/sjuk-av-pangasius/

"Användning av antibiotika och stor trängsel i odlingarna har bidragit till negativa miljöeffekter av produktionen, vilket syns både i floden och i havet. Därför är det av största vikt att uppnå en snabb miljöförbättring i området. WWFs långsiktiga mål är en hållbar fisk- och skaldjursproduktion som påverkar miljön så lite som möjligt"

http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-och-fiske/ww-fs-fiskguide/miljmrkning-av-fiske/1339979-hajmal-pangasius-certifieras-enligt-asc

"För att möta prispressen i Europa, och klara lönsamheten, har trängseln i odlingarna blivit allt värre. En konsekvens blir att fiskarna drabbas av en mängd olika sjukdomar, som botas med alltmer antibiotika.

För att antibiotikarester inte ska synas i de exporterade fiskfiléerna, slutar stora fiskodlare med medicinering en till två månader före slakt."

http://www.svd.se/mycket-antibiotika-nar-pangasius-fisk-odlas

"Pangasiusfiskarna släpper ifrån sig över en miljon ton fiskbajs och om det hamnar i floden bidrar det till övergödning som hotar ekosystemen och gör det svårt för flodfisken som lokalbefolkningen äter. I en damm på ungefär 50 gånger 100 meter kan det vara över 300 000 fiskar på ett kilo styck. Eftersom fiskarna lever så tätt ges regelmässigt antibiotika för att de inte ska bli sjuka. "

http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=34082

Hjärta För forskning utan djurförsök! https://forskautandjurforsok.se/ Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2016-08-19 10:54 #1 av: Hera

Åt det en gång för flera år sedan. Smakade vidrigt. 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2016-08-19 11:06 #2 av: Carmarino

Har samma erfarenhet som #1. Trodde först att det var jag som tillagat fisken konstigt, men den smakade vidrigt hur jag än gjorde. Om jag använde annan typ av fisk så blev samma recept jättegott.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-09-30 20:52 #3 av: Wony

Hm, jag har ätit det flera gånger och det har alltid varit jättegott, vilket är en anledning till att jag köpt just den fisken. Det händer i och för sig inte särskilt ofta, någon gång per år max, men ändå. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.