07. Biologisk mångfald

Utrota signalkräftorna?

2016-07-29 11:09 #0 av: Magi-cat

Den svenska flodkräftan har minskat (bl.a. beroende på kräftpest) med ca 97 % de senaste hundra åren.
Med början på 1960-talet satte man ut nordamerikanska signalkräftor i svenska vatten där flodkräftan dött ut. Signalkräftan är nämligen motståndskraftig mot kräftpest.
Vad man inte visste då var att den också var bärare av en ny kräftpest. De inhemska kräftorna smittades och dog, medan signalkräftorna var resistenta, även om de kan drabbas under ogynnsamma förhållanden. Problemet förvärrades m.a.o. 

https://www.havochvatten.se/hav/fiske--fritid/arter/lista-over-vanliga-arter-i-svenska-vatten/arter/signalkrafta.html

En ny EU-förordning om invasiva arter har trätt i kraft. Där upptas signalkräftan som en art som det är "förbjudet att byta, odla, föda upp, transportera, använda och hålla".
Nästa år ska det också bli förbjudet att sälja dem.

Många oroar sig nu för kräftskivan...Drink

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23238386.ab

Vad säger ni, är detta rätt väg att gå? Går det öht att utrota signalkräftan och vad får det i så fall för följder för ekosystemet? Den är ändå att räkna som etablerad vid det här laget.

Peace

Anmäl
2016-09-01 12:28 #1 av: landsbygdsbo

Att utrota signalkräftan är praktiskt omöjligt att genomföra, då kräftan finns i de stora sjöarna.

Att förbjuda fiske, hantering och försäljning är kontraproduktivt då bestånden formligen kommer att explodera i de sjöar som har en lämplig biotop.

Nej understöd fisket, marknadsföring o försäljning. Då slår vi 2 flugor i en smäll

1 vi håller bestånden av signalkräfta på acceptabla nivåer

2 vi skapar arbetstillfällen o inkomster till landsbygden

Flodkräftan kommer inte att överleva på sikt söder om Dalälven.

Att med mycket arbete och stora kostnader rotonon-behandla småsjöar och sedan introducera flodkräfta är kvalificerat vansinne.

Anmäl
2016-09-04 11:58 #2 av: Sehvrin

Det är inte på tal om att utrota signalkräftan i Sverige, utan det handlar om att kontrollera populationen och minska de negativa effekterna av den invasiva arten (som i det här fallet var ett medvetet val av staten att införa, precis som #0 skriver)

Kan rekommendera att läsa HaVs sida om signalkräftan och den nya förordningen för att få svar på vad som gäller: https://www.havochvatten.se/hav/fiske--fritid/arter/frammande-arter/fragor-och-svar-om-hantering-av-signalkrafta.html 

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2016-09-04 13:09 #3 av: landsbygdsbo

#2 problemet med signalkräftan är att vissa av dem har två ben och bil, vilket gör att de kan dyka upp i de mest avlägsna vattensystem. De har tom lyckats ta sig till Gotland.

Rent ekonomiskt är de en tillgång, ren biologiskt, i rätt vatten är de detsamma.

Men de ska då beskattas hårt.

Släpps de in i fel vatten är produktionen lägre än för flodkräftan + att de för all framtid stänger dessa vattensystem för flodkräftan.

I Sjöar som Vättern, Vänern, Mälaren o Hjälmaren hade en etablering av flodkräfta inte varit möjlig.

Myndigheterna såg värdet av kräftfiske (både ekonomiskt o kulturellt) vara så stort att man 1967 (tror jag) gav med sig och gav grön ljus för en etablering av kräftor från Utah. USA

Kunskapen att dåliga flodkräftfiskevatten med all sannolikhet inte blir bra signalkräftfiskevatten måste spridas!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.