01. Allmänt om miljön

Gruvboom och miljöbrott

2015-06-10 11:38 #0 av: Magi-cat

Gruvboom ger klirr i kassan för vissa men framför allt slås man av den bristande respekten för miljön. Näringen kantas av skandaler, ekobrott och konkurser där Northland Resources i Pajala bara är toppen av ett smutsigt isberg. Den största konkursen i modern tid lämnar efter sig en rad miljöbrott, bl.a. ödeläggelse av en skyddsvärd myr och bygge av en bassäng de inte hade tillstånd till. Grundvattnet sänktes med 16 meter.

Tyvärr tycks det vara en usel samhällelig kontroll av gruvbolagen...

Bedrövligt är det minsta man kan säga! Men nu gäller det att dra lärdom av misstagen...

Läs mer i:

http://www.dn.se/ekonomi/usel-kontroll-av-gruvbolagen-oppnar-for-miljobrott/

Hjärta ""Se aldrig ned på någon om det inte är för att hjälpa henne upp." G. Schyman

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2015-06-13 08:50 #1 av: Magi-cat

Inte bara i Sverige...

Fruktansvärd och totalt hänsynslös rovdrift i Indonesien: 

"Metoden att leda ut spillvatten i havet är förbjuden i de flesta industriländer eftersom tungmetallerna skadar havet, och Newmont gör det bara i Indonesien. För fyra år sedan väckte en indonesisk domstol åtal mot ett av Newmonts dotterbolag – man fängslade rentav fem av bolagets anställda i en månad – sedan de pumpat ut förorenande ämnen i havet vid den numera nedlagda gruvan Buyat Bay på ön Sulawesi. Newmont frikändes på alla punkter år 2007. Kritikerna menar att domstolen gav efter för påtryckningar från gruvindustrin, men Newmont försvarar sin praxis att släppa ut spillvatten vid Batu Hijau. "

http://natgeo.se/historien-om-den-grona-stenen

Man blir bara så bedrövad...Kräks

Guldgrävare i Ghana:

"Här har människors lycka och förtvivlan skapat ett ingenmansland som håller på att duka under för giftigt avfall och laglöshet. Platsen myllrar av drömmare och ränksmidare som hoppas bli rika, trots att det innebär att de förstör både naturen och sin egen hälsa

http://natgeo.se/vetenskap/ravaror/guldets-pris

Hjärta ""Se aldrig ned på någon om det inte är för att hjälpa henne upp." G. Schyman

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.