02. Livsstil

Kattsand - en miljöbov

2015-02-21 11:59 #0 av: Sehvrin

"Varje år används enorma mängder kattsand i Sverige. Och sanden slängs i hushållssoporna – trots att den inte går att förbränna." Källa: http://www.svt.se/nyheter/sverige/din-kattlada-en-riktig-miljobov

För mig som kattägare är detta ett problem som jag har tänkt på tidigare. Tyvärr ogillar mina innekatter de biobaserade kattströer som jag har provat och det resulterade i kattkiss på golvet. Jag försöker ändå göra vad jag kan och har tre lådor åt mina två katter: En med kattsand baserad på bentonitlera (det vill säga icke-nedbrytbar), en med träbaserat klumpbildande strö och en med träpellets (min favorit, men katterna tycker sämst om den). Även om de främst går på lådan med bentonitlera så händer det nån gång om dagen på de andra lådorna, så jag tänker att det blir lite mindre miljöovänligt än om jag bara hade haft lerbaserad sand.

Har ni katt? Hur tänker ni kring det här? 

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2015-02-21 12:07 #1 av: VildaVittra

Har du provat med ett spadtag jord istället? 

Mina går på tidningspapper eller på jord, tidningspappret stoppar jag in i kaminen efteråt. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-02-21 12:09 #2 av: kattöga

Jag behöver knappt nån sand alls numera eftersom katterna går ut för att göra sig av med sitt "överskott". 
Men såg på katter ifokus en tråd nyss om kattsand baserad på majs. Den verkar vara mindre miljöovänlig och man kan t om spola ner den i toaletten om man vill. 

Den säck jag har kvar att kattsand är gjord av bentonit och det är en tung produkt att frakta hela vägen från USA. Jag hoppas att kattsandsproducenterna gör allt dom kan för att hitta mer miljöanpassade produkter. Gärna tillverkade "nästgårds" också...... (Majs-sanden tror jag är tillverkad i USA också, men väger antagligen mindre.)

Anmäl
2015-02-21 16:45 #3 av: Halvdansken

Vi bor ju på landet så våra katter går mest ut. Den kattlådan vi har töms i nåt hörn där det växer ogräs, eller en liten slänt som  inte syns. Har faktiskt använt den som sorkstoppare också, ner i hålen. Dels luktar det katt, och dels geggar det igen hålen.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-02-21 21:21 #4 av: Magi-cat

Ojsan! Har jag faktiskt inte tänkt på att det är så! Tystad

Sommarhalvåret är katterna mest ute, men under vintern är det låda med kattsand som gäller...Får väl försöka fresta med något alternativ....

Peace

Anmäl
2015-02-23 20:45 #5 av: DjurälskarenEmelie

Toa-lätt är en jättebra produkt som är bättre för miljön och som man kan ha i både kattlådor och som burunderlag till smådjuren. Fast ni kanske redan visste om denna produkt, haha;-)

Anmäl
2015-02-27 08:57 #6 av: Spöket

Jag har provat toa-lätt och peewee men båda ogillades av det förbaskade djuret så nu kör jag med Ever Clean igen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.