Annons:
Etikettlivsstil
Läst 1512 ggr
Sehvrin
1/27/15, 4:10 PM

Stoppa matsvinnet!

"Ett hushåll på fyra personer i Sverige slänger varje år mat till ett värde av 3 000 - 6 000 kr. Mat som, rätt hanterad, lika gärna hade kunnat ätas upp. Så varför inte ta vara på maten och göra något kul för pengarna istället? **Till exempel gå på tivoli.
**Stoppa matsvinnet är ett initiativ från Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket."
http://stoppamatsvinnet.nu 

På hemsidan finns ett test för att se hur bra man är på att inte slänga mat. Vad får ni för resultat?

https://stoppamatsvinnet.nu

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

  • Redigerat 5/13/23, 11:40 AM av Pyttelite
Annons:
Sehvrin
1/27/15, 4:15 PM
#1

Jag fick 22 poäng. Jag försöker vara duktig och äta allt, men det känns som om jag misslyckas allt för ofta. Brukar vara särskilt dålig på att använda upp grädde, även om jag använder den i matlagning så länge den är flytande.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

LitenEstelle
1/27/15, 4:16 PM
#2

Jag är "svinsmart" haha! Fick 25 poäng.

(e.s.) 

VildaVittra
1/27/15, 4:20 PM
#3

Jag har höns, hundar, kaniner och katter samt en trädgård, här slängs inte minsta smula. Skulle något mögla så fort det kommit hem ifrån affären, så hamnar det i komposten och blir jord.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Magi-cat
1/27/15, 4:21 PM
#4

"Svinsmart" 24 poäng! 🐖😃

Det var det där om spontanhandla på väg hem från jobbet som drog ner poängen och inte har jag stenkoll på kylskåpet och vad som finns i heller…

Särskilt yoghurt och andra syrade mjölkprodukter blir faktiskt bara godare när bäst-före-datum gått ut. Helt onödigt att titta på det! För att inte tala om ost…

Hmm…överbliven grädde…så länge katten dricker den är den tjänlig…


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Sehvrin
1/27/15, 4:26 PM
#5

#4  Ja, när det gäller syrade produkter struntar jag fullständigt i bäst före-datumet, förutom att jag är lite försiktigare och ser till att smaka innan jag använder till nåt om det har ut. Har ett paket yoghurt i kylskåpet nu som gick ut 5 december och jag märker ingen skillnad, dock har den bara varit öppnad i nån vecka eller så.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

[Túrwen]
1/27/15, 5:08 PM
#6

24 fick jag :) som student har man faktiskt oftast inte utrymme i sin ekonomi att köpa mat som sedan åker i soporna…i värsta fall någon ruccola eftersom att de inte håller så superlänge men köper oftast frysta grönsaker om jag vet att allt inte kommer att gå åt inom 3-4 dagar.  

En annan grej jag kommit på är att lattemjölken "latte art" håller längre än den vanliga mjölken…så om jag vill dricka endast en-två koppar kaffe om dagen med mjölk så håller ett paket gott och väl. Kastade tyvärr en hel del mjölk innan dess eftersom att jag endast använde det till kaffe och mjölken blev dålig innan jag ens hunnit använda halva paketet.

Annons:
Andorr
1/28/15, 12:49 AM
#7
moondancer
1/29/15, 8:16 PM
#8

26 poäng, go me!

//Olle
Sajtvärd för svensknatur.ifokus, miljö.ifokus och studier.ifokus

[Torahzen]
1/29/15, 9:41 PM
#9

Det blev 26 poäng för mig.

[Torpedtass]
2/13/15, 7:40 PM
#10

Svinsmart, 27 poäng här.

Andorr
2/13/15, 9:20 PM
#11

#10 High five! 😎

Ni glömmer väl inte att läsa länken i #7!?

Varga
2/14/15, 12:43 AM
#12

27 poäng! ^_^

Pyttelite
5/13/23, 11:42 AM
#13

Förvara maten rätt så håller den längre. Det kan tyckas självklart men är lättare sagt än gjort, om man är osäker på var olika typer av livsmedel mår bäst. En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den. Ofta får du också vägledning av förpackningen. En bra temperatur i kylskåpet är +4°C, medan -18 °C är lagom i frysen.

Läs mer här:

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/matsvinn/tips/forvara-maten-ratt


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Förvara maten rätt så håller den längre. Det kan tyckas självklart men är lättare sagt än gjort, om man är osäker på var olika typer av livsmedel mår bäst. En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den.
Annons:
Carmarino
5/13/23, 11:52 AM
#14

#13: Brukar ha -19 eller -20 grader i frysen (tidigare hade jag -21, men drog ner det när elen blev dyrare). Då har man lite marginal om man behöver ha dörren öppen lite längre när man plockar ur det man ska ha.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Pyttelite
7/4/23, 12:33 PM
#15

Som en av de första i butikerna i Sverige har handlaren Daniel Özer på ICA Nära Vallby i Västerås infört ett nytt system för att minska butikens svinn med hjälp av AI. Via tekniken kan butiken komma upp i siffror som är nära 50 procents minskning av varor som behöver kastas.

Läs mer här:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/vallbys-matbutik-minskar-svinnet-med-ai


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Som en av de första i butikerna i Sverige har handlaren Daniel Özer på ICA Nära Vallby i Västerås infört ett nytt system för att minska butikens svinn med hjälp av AI. Via tekniken kan butiken komma upp i siffror som är nära 50 procents minskning av varor som behöver kastas.
Carmarino
7/4/23, 3:12 PM
#16

#15: Så borde alla livsmedelsbutiker jobba. 👍


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Upp till toppen
Annons: