05. Energi

Vindkraftverk förbrukar el

2015-01-02 11:32 #0 av: Huygens

Om man ska tro DM så förbrukar vindkraftverken el i England för att inte frysa till is. Frågan är vad som händer i vårat mycket kallare land?

Det är väl på kalla vintern man behöver mest el?


Anmäl
2015-01-02 16:29 #1 av: Magi-cat

http://www.el.se/artiklar/vindkraft/

Vindkraft måste kompletteras med annan elproduktion under vissa perioder. 

"Därför finns det goda förutsättningar för att i framtiden kunna utjämna skillnaden mellan produktion och konsumtion genom energilager och/eller flexibel förbrukning."

Under 90 % av årets timmar producerar vindkraftverken el, enligt nedanstående länk. Det finns å andra sidan inget annat energislag heller som aldrig står stilla.

" På hösten och vintern när elen behövs som bäst, är produktionen av vindkraft också som störst."

http://www.vindkraftsbranschen.se/start/vindkraft/fragor-och-svar-om-vindkraft/

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2015-01-14 10:32 #2 av: JonasDuregard

#0 Vad det handlar om är alltså att vindkraftverken förbrukar en liten mängd el när de inte används. 

Det är sant, men helt irrelevant för vindkraftens nettoeffekt. Det gäller dessutom nära nog alla andra energiformer också (jag vet inte säkert hur det är med solkraft men sannolikt används en viss mängd energi även där). 

Det är lite som att påpeka att vattenkraftverk drar ström från nätet för att de har ett elektriskt kodlås på någon dörr eller en dator som styr damportarna. Det är sant men extremt missvisande eftersom man får det att låta som att det är något slags problem. 

Det enda rationella sättet att mäta nyttan av ett kraftver (vind eller annat) är ju att subtrahera elanvändningen från elproduktionen, och då ser man enkelt att vindkraftverk är nettoproduktiva oavsett vilken årstid det är. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.