05. Energi

Solceller/panel på husvägg, erfarenheter?

2014-10-13 14:48 #0 av: MonaLia

Jag och min familj funderar på att sätta upp solpanel på vårt hus, isåfall bara södersidan, eftersom resten är skuggat av träd och det är ju inte lika effektivt åt andra vädersträck, men ville kolla här om det är någon som har solpanel på en vägg och hur det funkar, får ni värme eller el och funkar det bra, tjänar man på det? Bor i jönköping småland, antar boende spelar in men har inte hittat så mycket att läsa om hur man ska göra om man ska skaffa solenergi, tips på var man kan läsa?

Tacksam för tips och svar! Skrattar

Anmäl
2014-10-13 16:20 #1 av: maxiq

Vad är det ni behöver? El, varmluft eller varmvatten? Eller en kombination? 

El är det dyraste alternativet att installera men med en nettomätare från elbolaget så kan man sälja tillbaka eventuellt överskott till dem så man slipper lagringen. Vattenfall betalar numera 1 kr över spotpriset per kWh.

Här är ett exempel på solceller på tak. De är effektivast där p.g.a. lutningen: http://www.ecokraft.se/

Vill ni ha varm luft in i huset och/eller varmt vatten så går det att bygga egna anläggningar av i princip överskottsmaterial. 

Här kan ni läsa mer om alla möjliga alternativa energikällor, inklusive luftsolfångare. Det står inte så mycket om vattenvärmare men det är i princip bara en luftsolfångare med en svart vattenslang i slingor genom: http://www.24volt.eu/

Vill ni gå "all-in" så kan ni bygga ett växthus efter husväggen och ta in er varmluft därifrån. Det blir som en stor luftsolfångare med andra fördelar. Den går att komplettera med en Rocket Mass Heater för odling, varmvatten och varmluft under större delen av året: http://www.richsoil.com/rocket-stove-mass-heater.jsp

Lycka till! Glad

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2014-10-20 09:18 #2 av: JonasDuregard

Ett tips är att kolla upp hur solcellerna tillverkas innan du köper något, det finns en risk att tillverkningen ställer till större miljöproblem än energibesparingen under deras livstid åtgärdar.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.