02. Livsstil

Du kan vara värsta miljöboven

2014-10-10 13:49 #0 av: maxiq

Ur en artikel från TT:

"Brukar du ta en fuktig trasa och torka av allt från bord och fönsterbräden till tv, stereo och dator innan du dammsuger? Gör inte det om du har för vana att efteråt skölja av trasan under kökskranen. Det är nämligen det beteendet som får oss hushåll att bära dumstruten i miljösammanhang"

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2014-10-12 15:59 #1 av: Sehvrin

Ajdå, det var ju inte bra. Jag våttorkar innan jag dammsuger, men det kanske jag borde ta och sluta med då. Fast det kanske är mer okej att våttorka efter dammsugning? För jag tycker det känns lite friskare om man våttorkar och dessutom kan det finnas fläckar som inte går bort med torr trasa/dammsugare.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2014-10-13 12:21 #2 av: Magi-cat

Jag tror att Svinhufvuds dumstrut hamnar fel.

Det är naturligtvis bra om industrins utsläpp till reningsanläggningarna minskat, men dåligt om utsläppen hamnar någon annanstans, t.ex. i dagvattnet.

I stället för att klaga på hushållens beteende vid vanlig städning, kunde hon rikta in sig på att förorda miljövänliga rengöringsmedel och gärna minskat utbud av miljöförstörande pryttlar till hemmet.

Få kommer att börja bränna sitt damm, så hennes råd faller platt på sin egen orimlighet.

Peace

Anmäl
2014-10-13 12:26 #3 av: maxiq

Nä det är nog ingen som eldar upp sina dammråttor på utegrillen men om man slänger sin dammsugarpåse i soporna så kommer sopbilen och hämtar den och kör den till närmsta sopförbränningsstation.

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2014-10-17 22:35 #4 av: [Torahzen]

Nackdelen med damm är att det är där som det samlas tungmetaller. Inte det eventuella rengöringsmedlet man använt på trasan.


Anmäl
2014-10-20 09:06 #5 av: JonasDuregard

#2 "I stället för att klaga på hushållens beteende vid vanlig städning, kunde hon rikta in sig på att förorda miljövänliga rengöringsmedel och gärna minskat utbud av miljöförstörande pryttlar till hemmet."

Menar du att man ska blunda för att hushållens utsläpp är ett stort problem? Varför? Funderar

Om "vanlig städning" skadar miljön så är det väl inte fel att påpeka det? Varför måste man välja det ena eller det andra av de två helt separata saker du talar om?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2014-10-20 09:09 #6 av: JonasDuregard

#2 "Få kommer att börja bränna sitt damm, så hennes råd faller platt på sin egen orimlighet."

Det finns en sak som kallas för "dammsugare". Skräpet hamnar i påsen, påsen hamnar i ett fjärrvärmeverk. Artikeln i #0 är inte lång, och i slutet får du tipset att torrdamma innan du våttorkar, som är hela hemligheten. 

Om det ändå behövs en mer utförlig guide hittar du en här: http://www.kappala.se/Hjalp-oss-och-miljon/For-hushall/Sug-upp-dammrattorna/

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2014-10-20 12:27 #7 av: Magi-cat

#6 Lite spydig där? 
Jag har regelbunden kommunikation med adekvata städattiraljer i hemmet och läste hela artikeln ända till slut.
Tack för vänligheten, men någon "guide" behövs inte.

Peace

Anmäl
2014-10-20 12:41 #8 av: Magi-cat

Så här tror jag det är: Svinhufvud är chef för en reningsanläggning (Käppala) som renar avloppsvatten från en halv miljon människor i flera kommuner.
Hon talar alltså lite i egen sak när hon utnämner hushållen till miljöbovar, hushållen som är den sista länken i en lång, lång kedja av fenomen och produkter som är giftiga och hälsovådliga. Hushållen som är den allra sista instansen innan giftet hamnar där man från reningsanläggningens sida inte vill ha det, naturligtvis. (Reningsverken vill helst bara hantera toalettavfall.)

Men det är lätt att skuldbelägga hushållen, den enskilda människan. Svårare att ställa krav på industri och de verkliga miljöbovarna, de som orsakar hormonstörande ämnen i vattnet och rötslam med tungmetaller på jordarna och....osv. Allt som reningsverken inte förmår klara ut.

För den skull är jag naturligtvis, självklart, för att alla blir mer medvetna och bidrar till en bättre miljö för alla. Det underlättar säkert om man är hjälpsam och inte delar ut dumstrutar till de som håller i dammtrasan.

Hittade en annan länk : Käppala anses t.o.m. vara ett av världens effektivaste reningsverk! Hmmm...

http://news.cision.com/se/kappalaforbundet/r/stadvanor-orsakar-problem-i-reningsverk,c9335593

Peace

Anmäl
2014-10-20 13:03 #9 av: [Torahzen]

Som reningsverk/kommun kan man kräva att industrier ska rena sitt avloppsvatten så att det liknar avloppsvatten från hushåll. Det kravet kan man ju inte ställa på hushållen, men väl vad de släpper ut i avloppet. Avloppsreningsverken är inte byggda (och går inte heller att bygga) för att rena 1000-tals olika ämnen.

Kiss, bajs och toapapper ska i avloppet. Sedan förekommer det rester av läkemedel i kisset. Det är en historia för sig.

I det här fallet är det inte så lätt vad rekommendationen för hushållen skulle vara. Det är bra att våttorka ur städsynpunkt, inte så lätt att skaka av det i soppåsen så det går till förbränning.


Anmäl
2014-10-21 10:08 #10 av: JonasDuregard

#8 Det är så många tokigheter i det du skriver så jag vet inte var jag ska börja.

"Hon talar alltså lite i egen sak när hon utnämner hushållen till miljöbovar"

Det är inte hon som skrivit artikeln eller satt rubriken, det är TT respektive Sundsvallstidningens rubriksättare.

Och om du med "egen sak" menar att hon vill hindra att miljöfarligt avfall som hennes reningsverk inte kan hantera hamnar i avloppen så har du så klart rätt i att hon "talar i egen sak" men vad är problemet med det? Det är väl allas sak att hindra miljöförstöring?

Om en chef för en miljöstation går ut och ber folk återvinna mer och undvika att slänga skräp i metallåtervinningen, reagerar du lika aggressivt då? För att hen "talar i egen sak"? För att hen ber hushållen minska sin miljöförstöring istället för att bara jobba mot industrin?

Jag förstår inte vad du invänder mot. Jag kände själv inte till att det är så miljöfarligt att våttorka, och jag uppskattar verkligen tipset. Jag ser det inte som att jag försetts med någon "dumstrut" för den sakens skull och jag ser det som en självklarhet att göra en så enkel insats för miljön.

"Svårare att ställa krav på industri och de verkliga miljöbovarna [...]"

Visst, och det finns kanske andra saker som är ännu svårare? Vad är din poäng? Att vi ska skita i att göra enkla saker för miljön och aldrig tala om något annat än kolkraftverken i Kina? Det blir nog mindre lyckat. 

Och vad menar du med "de verkliga miljöbovarna"? Det är kanske vi konsumenter som är miljöbovar, är det så jobbigt att medge?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2014-10-21 11:58 #11 av: Magi-cat

#10 Jag håller med om att det är svårt att veta var man ska börja. (Fast på ett lite annat sätt än din poäng.)

Allt är en enda global väv av trådar. Vad jag opponerar mig emot är att det alltid är den enskilda människan som bär hundhuvudet. I hushållet har vi att hantera alla de gifter som tillverkats och spridits, här och utomlands, det som till slut blir ett så farligt damm att inte ens ett av världens bästa reningsverk vill veta av det.
Varför inte börja tidigare i kedjan, och ifrågasätta tillverkning, spridning etc? Vårt avloppsvatten har tack och lov blivit renare, men "vi" importerar kläder (exempelvis) där de hanterar giftiga ämnen och färger utan tillnärmelsevis lika bra miljö eller avloppsanläggningar. (för att nämna ett enda exempel.) Dammet på dammtrasan är den sista länken i en smutsig, giftig kedja där storindustrin gör profit men ansvaret hamnar någon annanstans .

Men naturligtvis, dammtorka rätt (vårt eget ansvar poängterade jag också, samt gav ytterligare en länk, så jag förmodar att inte allt jag sade var fullt av dumheter.). Dock tror jag att det ger bättre effekt att framhålla det positiva exemplet, inte det negativa.

Peace

Anmäl
2014-10-21 12:00 #12 av: JonasDuregard

#11 "Vad jag opponerar mig emot är att det alltid är den enskilda människan som bär hundhuvudet."

Vad menar du? Vad har du för underlag för att påstå att det "alltid" är så? Menar du att det inte finns några trådar här som kritiserar näringslivet och industrin för sin miljöförstöring? Funderar

"Varför inte börja tidigare i kedjan, och ifrågasätta tillverkning, spridning etc?"

Varför inte göra båda delar?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2014-10-21 12:49 #13 av: Magi-cat

#12 *Phu* Jag menar förstås inte HÄR utan i stort. 

Varför inte göra båda delar?

Det är ju det jag alltid har sagt. GladCool

Peace

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.