06. Återvinning/källsortering

Sopimporten ökar

2014-10-07 14:13 #0 av: Sehvrin

Sverige importerar sopor för att elda med i värmekraftverk: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5984169 och man räknar med att importen kommer att öka.

Jag är lite kluven till det här: Det känns bättre att soporna eldas upp i kontrollerade anläggningar än att de hamnar på deponi, men samtidigt tycker jag att det borde vara länderna som producerar soporna som tar hand om dem.

Vad tycker ni?

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2014-10-17 22:33 #1 av: Torahzen

I grunden håller jag med dig, att det land som producerar sopor ska ta and om dem. Å andra sidan så är det dyra anläggningar som byggs för att motsvara tillgången om många år 10-20 år. Tills dess har verken kapacitet att ta emot mer avfall. Det ökar nyttjandegraden av verken, mer lönsamt för verken och de länder som inte har byggt ut tillräckligt med förbränningsanläggningar har ett bättre alternativ än deponi.

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl
2014-10-18 09:49 #2 av: Magi-cat

Det är kluvet. Utfallet beror på hur man räknar och vilka faktorer man räknar in.

Å ena sidan är det helt galet att skeppa hit (med den miljöpåverkan det medför) sopor från Storbritannien! Självklart borde de kunna ta hand om sina egna sopor.

Å andra sidan får "vi" betalt för soporna och kan värma bostäder med dem istället för att köpa in annat bränsle. Och den enas sopor, den andras värme...Definitivt bättre än deponi med allt vad det medför.

Men, professorn i miljöteknisk analys vid KTH har absolut en stor poäng här:

"– Jag tycker man kan ifrågasätta det, vi bygger fast oss i en situation där vi förlitar oss på förbränning av avfall när vi istället borde bygga ut återvinningskapaciteten, säger Göran Finnveden."

Och det där sopberget måste naturligtvis minska....det kan inte hålla på så här...

Hjärta ""Se aldrig ned på någon om det inte är för att hjälpa henne upp." G. Schyman

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-10-18 10:34 #3 av: Torahzen

Jag håller med dig att det kan inte hålla på så här. Andra länder måste bygga fler kraftvärmeverk (bättre än deponi) och(material) återvinningsindustri (vilket är ännu bättre än energiåtervinning). STÖRST effekt får det genom att vi minskar vår konsumtion och VAD vi konsumerar.

Avfallstrappan: 


http://www.sopor.nu/

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.