01. Allmänt om miljön

Klimatet nära en "tipping point"?

2014-01-04 22:06 #0 av: Magi-cat

Artikel i Aftonbladet om den varma vintern, klimatförändringar och farhågorna för global uppvärmning...Blir den här typen av vintrar det normala och vad innebär det?

Som om inte allt det man inte kan göra något åt vore nog, har Ryssland börjat borra i de känsliga regionerna i Arktis för att ta upp olja.

Haven blir sura av högre koldioxid i luften och konsekvenserna därav är svåröverskådliga.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18111971.ab

Hjärta ""Se aldrig ned på någon om det inte är för att hjälpa henne upp." G. Schyman

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-01-05 00:28 #1 av: [Amateus]

Jag har hört något om att tjälen i den sibiriska tundran börjat tina, och att detta gör att metangasen som varit instängd, nu sipprar ut.
Men vindruveodlingarna i England och här i Sverige gynnas av klimatförändringarna.

Anmäl
2014-01-06 13:25 #2 av: Halvdansken

I ett BBC program om bronsåldern berättades det att ca 750 f. kr blev klimatet snabbt kallare (på ca 50 år). Det innebar en katastrof med minskad befolkning och avstannande utveckling. tack o lov (!) blev det varmare igen ca 200 år senare. Då man ju mycket riktigt odlade vin i norra Europa. Högkonjunkturen blomstrade.
Varför är det så hemskt med ett mildare klimat? Växtena behöver co2, regnmängden ökar, färre folk dör, man kan odla upp nya områden, oljeförbrukningen går ner osv.

Lite konstigt bara att 3 hårda vintar är "väder", men en mild december är bevis på klimatförändringar...

 


Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-01-09 10:27 #3 av: Torahzen

Norden skulle gynnas av mildare klimat. Vad värre är de miljoner klimatflyktingar som skulle behöva flytta pga att öknen sprider ut sig, sjöar och skogar torkar ut.

Jag hittade denna artikeln, men den är fortfarande aktuell då vi inte minskar våra utsläpp i den takt vi tänkt:

http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2005-2/klimathotet-allt-tydligare

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl
2014-01-09 18:24 #4 av: Tant Grön

Jag tvivlar på att Sverige skulle gynnas av mildare klimat. Havet stiger och dränker mycket land. Mer regn som ger översvämningar och underminerar marken. Har sett när jag gått i skogen skogsvägar som har stora sprickor av allt regn. Asfalt med sprickor ser jag oftare nu. Kan bli fler skred, hus som rasar etc. Fler skadedjur som vi nu inte har....

Anmäl
2014-01-09 20:00 #5 av: Torahzen

Det är också en effekt av mildare klimat, en effekt vi inte vill ha såklart.

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl
2014-01-09 23:29 #6 av: Halvdansken

Vill ni ha det kallare?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-01-09 23:50 #7 av: Tant Grön

Jag gillar inte vinter och kyla, men vill inte ha en miljökatastrof. Försöker leva så miljövänligt som jag kan. Vill inte vara orsak till katastrofer i andra fattiga länder....utrotning av isbjörnar m.m.

Anmäl
2014-01-09 23:58 #8 av: JonasDuregard

Det mest positiva man ärligt kan säga om klimatförändringar är att deras konsekvenser är svåra att förutsäga Ledsen. Utopin som beskrivs i #2 är nog inte särskilt sannolik.

#0 "Artikel i Aftonbladet om den varma vintern [...]"

Problemet med att övertolka varmt väder är att man göder de som nästa dag kommer övertolka kallt väder. Man får se över några år om man ska kunna uttala sig om utvecklingen, enskilda kalla eller varma vintrar i något område säger inte mycket.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2014-01-10 15:14 #9 av: Halvdansken

Miljökatastrofer (utfiskning, plastberg i oceanerna, grundvattenfögiftning pga konstgödning, sojaodlig i regnskogen, industriutsläpp osv) är inte samma sak som klimatförändringar.
Om man är bekymrad för isbjörnarna, så ska man kanske först sluta med jakt av dem. Dessutom har de överlevt varmare perioder. De är fantastiska simmare.
Skåne är svenskt pga "den lilla istiden" på 1600-talet. Klimatet har skiftat "lokal" även under kortare perioder. Krigsvintrarna är också kända för extremkyla.
Klimatet ändrar sig, för 10-15.000 år sen var stora delar av Europa täckt med is. På vikingatiden hade man jordbruk på Grönland.
Solens aktivitet påverkar klimatet mer än en liten höjning av Co2. Att lägga ner miljarder på att försöka förändra klimatet är slöseri med pengar som kan användas till att skydda de folk som bor i utsatta områden för tex stormar.

Jovisst ska man hålla koll på utsläppen, men klimatpolitiken har gått helt överstyr, där miljöförstöringen tyvärr glömts bort.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-01-10 15:55 #10 av: JonasDuregard

#9 "Om man är bekymrad för isbjörnarna, så ska man kanske först sluta med jakt av dem."

Eller så gör man båda delar. Har lite svårt att se hur det ena skulle utesluta det andra.

Men du har säkert rätt i att isbjörnarna inte är de värst drabbade.

"Jovisst ska man hålla koll på utsläppen, men klimatpolitiken har gått helt överstyr, där miljöförstöringen tyvärr glömts bort."

En intressant tes men jag tror det blir svårt att driva den seriöst samtidigt som du har en ovetenskaplig inställning till CO2 utsläppens klimatpåverkan. (Tänker på uttalanden i stil med "Solens aktivitet påverkar klimatet mer än en liten höjning av Co2")

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2014-01-10 18:54 #11 av: Torahzen

Jag instämmer med Jonas att det ena utesluter inte det andra.

Kolla på youtube, det finns en massa klipp om global warming , bla med Al Gore.

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl
2014-01-11 00:28 #12 av: Halvdansken

Och man kan också gå in och läsa på Klimatupplysningen. Där finns det betydligt mer vetenskapliga artiklar än Al Gores föreläsningar.

Om solen tex.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2014-01-11 00:43 #13 av: JonasDuregard

#12 Suck. Är det inte bättre att gå till vetenskapliga källor direkt om det är det man är intresserad av? Det borde vara bättre än både Al Gore och Klimatförnekningen.

Men jag antar att om du stöttar stockholmsinitiativet så är du bara intresserad av att plocka just de körsbär som stödjer din tes ur den vetenskapliga fruktkorgen?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.