07. Biologisk mångfald

Fiskebestånd växer

2013-12-14 09:41 #0 av: Sehvrin

Man får ofta höra hur eländigt ställt det är med våra hav och fiskpopulationen där i. Nu kommer det äntligen lite goda nyheter: 

"Forskare vid Internationella Havsforskningsrådet (ICES), där flera SLU-forskare ingår, rapporterar att exploateringen av fiskbestånden i Nordostatlanten i genomsnitt har halverats under de senaste tio åren. Många kommersiellt viktiga fiskbestånd, såsom torsk i Barents Hav och vid Island, rödspotta och kolja i Nordsjön–Skagerrak och sill och skarpsill i Östersjön, har fiskats långsiktigt hållbart och i enlighet med målen satta av beslutsfattarna. Fiskpopulationerna har därmed börjat växa och är nu i genomsnitt ungefär i nivå med bestånden som de var 1980."

Tyvärr är läget fortfarande kritiskt för torsken i Kattegatt, Irländska sjön och väster om Skottland, samt för ålen.

Här kan ni läsa SLUs hela pressmedelande: http://www.mynewsdesk.com/se/sveriges_lantbruksuniversitet__slu/pressreleases/minskat-fisketryck-i-europas-havsomraaden-940957


//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2013-12-20 09:35 #1 av: Magi-cat

Bra med positiva nyheter! Glad

Tyvärr röstade 342 EU-parlamentariker nyligen nej till ett förslag om förbud mot fortsatt bottentrålning i de känsliga djuphaven!

Från Naturskyddsföreningen:

"Bottentrålning är ett av de mest brutala sätten att förstöra vår planet på. Ett förbud hade betytt att många unika miljöer, med djuphavsfiskar och koraller, hade fått en chans att återhämta sig. Arter som ingår i ekosystem som är livsviktiga för att havet och vår planet ska fungera som de ska. Men en stark fransk industrifiskelobby ville annat. "

se även:

http://atlanticproject.se/

Hjärta ""Se aldrig ned på någon om det inte är för att hjälpa henne upp." G. Schyman

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2013-12-20 10:27 #2 av: KallaMigMimmi

dom är helt hjärndöda dom som gör och tillåter bottentrålning!

Anmäl
2014-01-05 00:35 #3 av: [Amateus]

Jag antar att de som har makten värnar mer om ekonomin än om mångfalden.
Men... vad händer med ekonomin om mångfalden försvinner?

Anmäl
2014-01-10 15:17 #4 av: Halvdansken

Bottentrålning och de stora drivnäten (speciellt från Japan) som fångar och dödar allt i jakt på Tonfisk skulle omedelbart förbjudas.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.