08. Miljönyheter

Begreppet "ekologiskt fotavtryck" kritiseras

2013-11-15 20:13 #0 av: Sehvrin

Begreppet "ekologiskt fotavtryck" handlar om hur mycket av Jordens resurser människor använder. Som man gör mätningarna idag använder mänskligheten 50 % mer än vad Jorden klarar av att producera. Nu har en amerikansk tankesmedja kommit med kritik mot begreppet "ekologiskt fotavtryck" och menar på att det ger en felaktig bild av verkligheten och att det enbart är koldioxiden som har en negativ balans. Detta kan man läsa på Miljöaktuellts hemsida

Vad tycker ni om begreppet? Tror ni det är ett bra mått på vår miljöpåverkan? Borde vi använda ett annat mått istället? I så fall vad?

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2013-11-17 11:14 #1 av: JonasDuregard

#0 Det är kanske inget särskilt bra mått men det är ju inte säkert att det finns något bättre. Det är svårt att reducera en mängd invecklade faktorer till en enda siffra.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-11-19 00:11 #2 av: Kimji

Jag tycker att det kan vara bra ur ett pedagogiskt perspektiv. Det ger en greppbar gestaltning av problematiken. Men att myndigheter skulle använda sig av den känns kanske mindre lämpligt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.