01. Allmänt om miljön

Minska kemikalierna hemma!

2013-11-14 14:47 #0 av: [Torahzen]

http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/tio-satt-att-undvika-kemikalier-hemma

 

Tio sätt att undvika kemikalier hemma

Det är omöjligt att skydda sig mot alla skadliga kemikalier. Men det går att undvika flera av dem. Vi har samlat tio tips för dig som vill göra en enkel snabbstart. Du gör en miljöinsats, samtidigt som du minskar risken för cocktaileffekter - det vill säga när flera kemikalier tillsammans får en obehaglig hälsoeffekt.

1.Välj ekologisk mat

Så slipper du rester av bekämpningsmedel både i din mat och i naturen. Några exempel på hårt besprutade råvaror är vindruva, paprika, banan, kaffe, potatis, lök, äpplen och jordgubbar. Med ekologisk mat slipper du också tungmetaller från konstgödningen, som det cancerframkallande ämnet kadmium.

2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Förpackningarna kan innehålla ämnen som kan påverka både hälsan och naturen.Plast som värms upp läcker oftare kemikalier, så undvik att värma mat i plast i mikron och servera gärna varm dryck och mat på andra material.  

3. Undvik att köpa plastprylar

Olika sorters plast kan innehålla, och läcka, gifter som tas upp av människan eller läcker ut i naturen. Därför kan det vara smart att välja bort plasten när det finns andra alternativ, särskilt när det handlar om produkter som är nära mat och barn.

4. Byt ut teflonpannorna

Ett mycket farligt ämne, som i princip aldrig bryts ned, ingår i tillverkningen av pannorna. Satsa hellre på gjutjärn och stål.

5. Dammsug, våttorka och vädra ofta

Så gör du dig av med damtussar och dammpartiklar där skadliga kemikalier trivs. Damm som vi annars andas in eller får i oss genom maten.

6. Undvik fet fisk från Östersjön

Lax, strömming, havsöring och ål från Östersjön kan innehålla höga halter av skadliga ämnen som inte bryts ned, utan stannar kvar i kroppen och naturen. Ålen är dessutom akut hotad.

7. Tvätta all nyköpt textil

Så slipper du få i dig de gifter som använts i tillverkningen. Eller ännu hellre: satsa på ekologiskt eller begagnat, så skonar du även naturen och människor i tillverkningsländerna. 

8. Välj parfymfritt

Eftersom ämnen i parfym kan vara allergiframkallande, påverka fertiliten och störa hormonerna.

9. Köp miljömärkt

Så får du produkter där höga krav ställs på kemikalieinnehållet.

10. Banta badrumsskåpet

Behöver du alla produkter i ditt badrum? Dra ned på mängden av det du använder. På så sätt lättar du lite på kemikalietrycket på både naturen och din egen kropp. Och när du ändå håller på att rensa badrumsskåpet - kom ihåg att gammal medicin ska till Apoteket.

Fler tips

Skydda dig själv och ditt barn från kemikalier hemma


Anmäl
2013-12-08 13:10 #1 av: Halvdansken

Puttar upp tråden.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2013-12-15 09:05 #2 av: maribell

BallongSolVinkar

Anmäl
2014-01-09 08:14 #3 av: Jezzysnor

Blomma

Anmäl
2014-01-10 00:01 #4 av: Tant Grön

Undrar, äpplen finns med på listan över mest besprutade, gäller det också svenska?

Anmäl
2014-01-10 10:22 #5 av: moondancer

Svenska äpplen besprutas mindre än utländska.

Kravmärkta äpplen "får inte besprutas med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel"  (källa

Anmäl
2014-01-14 21:07 #6 av: Cazzos

Naturskyddsföreningens app tipsar mer om vad man kan använda istället för plastlådor bl.a.! Putt! Skrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.