06. Återvinning/källsortering

Hur avfallshantera rost?

2013-07-31 14:29 #0 av: Gronstedt

Jag håller på att renovera en gammal bro, där järnbalkarna bitvis rostat sönder. Det blir alltså många kilogram järnoxid att hantera - men hur? Det är ju inte att betrakta som metall längre, så man kan inte hälla det i metallbingen på miljöstationen. Samtidigt är väl järn giftigt för många organismer i större mängder, så man kan ju inte låta det ramla ned i ån under bron. Och i brännsoporna hör det väl knappast hemma. Men var gör jag av det?

Anmäl
2013-08-01 17:30 #1 av: moondancer

Jag tror att det kan gå som metall, men jag är långt ifrån säker. Tror du borde maila, ringa eller besöka din närmsta miljöstation och fråga dom.

Anmäl
2013-08-06 12:20 #2 av: JonasDuregard

"Det är ju inte att betrakta som metall längre, så man kan inte hälla det i metallbingen på miljöstationen."

Det är väl mycket som man slänger i metallbingen som inte är ren metall. Aluminium till exempel (som är helt eller delvis oxiderat), men även stål(!). Är du säker på att det inte är stålbalkar snarare än järnbalkar?

Hur som helst, järnmalm är i princip högar med rost. Så att förvandla rost till användbart järn är något vi sysslat med i hundratals år och handlar mest om att värma upp det tillräckligt (källa).

Så jag gissar att svaret på din fråga är att du ska slänga det som metall, men det rätta svaret är väl som moondancer säger att man ska fråga på miljöstationen Glad.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-08-06 12:45 #3 av: Gronstedt

#2: Jo, visst är det så - att man kan göra järn av rost - men frågan är om den processen ingår i återvinningshanteringen, eller om den är avsedd för mer eller mindre ren omsmältning. I det sistnämnda fallet lär mina rostflagor bara dra energi och ger mer slagg på smältans yta.

Järnmalm innehåller ofta alfa-, beta- eller gammaversioner av samma järnoxid som rödrost, Fe2O3, men detta är gravrost, FeO/FeOOH, vars främsta användning är som svart pigment i livsmedel och vid tatuering. Din källa verkar inte skilja på de olika typerna av rost. Möjligen kan FeO reduceras till Fe vid upphettning, men det framgår inte där. Om jag minns min kemi rätt är bindningarna betydligt starkare i järn(II)oxid än i järn(III)oxid.

Miljöstationens kontaktperson behagar tyvärr inte svara på så jobbiga frågor, i alla fall inte per mail. Men vi ska väl tro att det beror på semestertider Snopen.

Anmäl
2013-08-25 18:49 #4 av: [Torahzen]

Vad menar du med miljöstation? Om det är dit du går med dina förpackningar så är rostiga detaljer från en bro, inte förpackningar. Många kommuner har insamling av farligt avfall på miljöstationer. farligt avfall är oljespill, målarrester, lösningsmedel, bilbatterier m.m. Metallföremål 8som inte är förpackningar) kan du jättegärna lämna som metall/metallskrot för återvinning på en återvinningscentral.

Har du frågat något skrotfirma? Du kanske tom kan något för det.

Metall är jättebra att återvinna, även när det har oxiderat till rost. 

Läs mer om källsortering:

http://www.sopor.nu/

Förpackningar
http://www.ftiab.se/


Lycka till med bron!Anmäl
2013-08-25 19:00 #5 av: Gronstedt

#4: Jag vet vad en miljöstation är Blinkar. Det är dit man kör tryckträ, betongrester, döda kylskåp och gamla däck. Men vad jag inte vet är om återvinningssystemet för metall använder tekniker som kan ta ut järnet ur FeO. Jag hittade tyvärr inget om det på de sidor du länkade till heller. Detta är inte fråga om "rostiga detaljer" utan om ett par hundra kilogram ren FeO/FeOOH.

Jag skickade i alla fall frågan till en adress jag hittade på en av sidorna du länkade till - tack för det!

Anmäl
2013-08-25 19:26 #6 av: [Torahzen]

I de flesta kommuner kallas det återvinningscentral där man lämnar tryckat trä, betongrester, kyl och frys och ev däck. Där brukar man också ta emot metallskrot. Beroende på hur stor centralen är kan man dela upp i olika metaller som järn, rostfritt, aluminium, koppar, mässing  m.m.

Hoppas du får svar. Du kan även söka på din egen kommuns hemsida.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.