08. Miljönyheter

Uranläckan i Finland

2012-11-22 22:10 #0 av: Magi-cat

"I östra Finland pågår en utveckling som riskerar att leda till en omfattande miljökatastrof. Gruvan i Talvivaara, Sotkamo kommun, läcker sedan en tid tillbaka stora mängder giftigt avloppsvatten. Sulfat, nickel, uran och kadmium förorenar vattnen i omgivningarna. Sjöarna i närområdet är nu, enligt miljöexperter, så salta att syreförhållandena är totalt förändrade.

Vid Talvivaaragruvan finkrossas den skiffer som bryts för att man ska kunna laka ur mineralerna. Huvudprodukten är nickel, men snart tänker gruvföretaget även börja utvinna uran. Verksamheten resulterar i gigantiska mängder avfall och stora dammar med giftigt avfallsvatten. Dammar som kan brista och, som nu, förorena omgivningen. Under den gångna veckan har tusentals kubikmeter avfallsvatten i timmen forsat ut i omgivningarna."

"Vi i Jämtland och Sverige bör lära av det inträffade. I praktiken är det omöjligt att på ett miljövänligt sätt bryta uran och andra mineraler i alunskiffer – men det är just vad Aura och Continental Precious Minerals vill göra i Ovikenområdet med ungefär samma metoder i Talvivaara. Enorma mängder alunskiffer skulle brytas och krossas. Konsekvensen skulle dessutom bli lakningsdammar med giftigt avfallsvatten i närheten av Storsjön, där en stor del av länets befolkning hämtar sitt dricksvatten. Detta framstår som vanvett ur miljösynpunkt."

citat ur:

http://ltz.se/asikter/debatt/1.5301006-lar-av-finlands-urankatastrof

se även t.ex.:

http://arbetaren.se/artiklar/uran-lacker-ut-i-finska-vatten/

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2014-10-08 11:30 #1 av: Magi-cat

Inte ser det bättre ut nu i Talvivaara.

"Potemkinkulisser" kallar man det i artikeln, försöken att dölja ett fiasko med stor ekonomisk och miljömässig förlust.

http://hbl.fi/opinion/ledare/2014-10-02/663016/vem-tror-langre-pa-talvivaara

Det kanske inte bara är den inkompetenta ledningens fel? Det kanske är det här man får räkna med vid skifferbrytning? Går det att göra särskilt snyggt? Och är det försvarbart med de miljoner euro man pumpar in för att upprätthålla fasaden?

Tänk om man satsade lika mycket på något som inte förstör miljön. Får idé

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.