03. Miljömärkningar

Miljömärkta tvättmedel

2012-08-29 22:51 #0 av: Mosqito

Något som får mig att både vilja skratta och gråta är när jag passerar tvättmedelshyllorna i livsmedelsbutiken och finner att 28 av 30 olika tvättmedel är miljömärkta. Vänder du på paketet visar en stor varningssymbol att det är mycket irriterande och att du bör undvika hudkontakt. Tvättar du dessutom för hand i dessa medel får du en plastig ytterst läskig beläggning på händerna som sitter kvar länge, de kliar och torkar ut huden. Och för att inte glömma innhehållsförteckningen, enbart kemikalier. Och detta får kallas miljövänligt och får en miljömärkning. Det kallar jag att lura konsumenten, de som inte är särskilt insatta slänger väl ner en sådan i kundvagnen med gott samvete. Detta ska vi tvätta våra kläder i som vi sedan ska ha närmast huden. Själv tvättar jag för hand i grummes grönsåpa, det bästa jag hittar i livsmedelsbutiken.

Anmäl
2012-08-30 08:42 #1 av: KimE

Det är för att lagen ändrats så alla är fosfatfria. En skärpning av miljösertifiering är på gång. Såpa är också en kemisk produkt.

Anmäl
2012-08-30 20:18 #2 av: sheltiesarna

Det här har jag också tänkt på och det är sorgligt!
De lyckas bli miljömärkta endast utifrån en parameter. Utöver det kan medlet vara farligt ändå.

Samma sak gäller många sk "miljöbilar", men nu har förhoppningsvis kriterierna skärpts.

Anmäl
2012-08-30 20:52 #3 av: Mosqito

Som #2 säger, olyckligt att det får bli miljömärkta när medlet fortfarande är skadligt. Står absolut bakom en skärpning av miljösertifiering. Såpa är som sagt det bästa jag funnit i en livsmedelsbutik, sedan är det ju precis som tvål inte bra men betydligt bätte än tvättmedel

Anmäl
2012-08-30 21:30 #4 av: Sehvrin

#2 Jag tror inte att de enbart blir miljömärkta enbart på grund av att de inte har fosfor i sig. Om man tittar i Bra Miljövals kriterier för kemiska produkter så ställer de fler krav http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/bmv/kriterier/bmv-kemiska-kriterier.pdf (jag hittade inte Svanen-märkningens kriterier).

Att något bara innehåller kemikalier innebär inte att något är omiljövänligt: Allt kan egentligen klassas som kemikalier. Inte ens beläggningen eller att medlen kan orsaka irritation i hud och slemhinnor behöver betyda att de är omiljövänliga (men det betyder inte heller att de är miljövänliga, så klart).

Men man kan ju fundera på om man kanske inte skulle ta och skärpa kraven lite snabbare när så många tvättmedel är miljömärkta idag.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2012-08-30 22:19 #5 av: Torahzen

Miljövänligt innebär inte alltid hälsovänligt, även om vi förstås är en del av miljön.

Jag tycker dock att miljömärkningar underlättar mina val. Förutsatt att det är en märkning som granskas och inte ett märke av producenten.

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl
2012-08-31 11:26 #6 av: KimE

Intressant med både miljöbilar och såpa båda kan göras/drivas av restprodukter från massaindutrin. Efter frågan på bioenergi gör att skogen brukas på ett annorlunda intensivare sätt med de effekter det för med sig.

Anmäl
2012-08-31 11:31 #7 av: Sehvrin

#6 Fast tallolja (som jag misstänker att du tänker på) är inte en riktig restprodukt i det avseendet att den är en riktigt eftertraktad råvara och har varit det länge. Mycket av talloljan tror jag används internt hos massaverken (som bränsle i motorfordon och pannor).

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.