Annons:
Etikettmiljönyheter
Läst 1453 ggr
Stormblomma
2/14/12, 11:00 PM

Jordbrukets dilemma

Jordbrukets dilemma: Kött i handeln eller minskade växthusgaser

Miljöforskaren Christel Cederberg visar varför jordbruket måste få hjälp.

Fem våningar upp hos Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, står Christel Cederberg och håller sitt föredrag. Hon är miljöforskare vid SIK, institutet för livsmedel och bioteknik AB, och Chalmers. Föredraget talar om jordbrukets utmaningar och lösningar ur ett klimatperspektiv.

Hon börjar med villkoret. För att inte höja jordens medeltemperatur med mer än två grader måste utsläppen av växthusgaser reduceras med 80-95 % till år 2050. Därefter upplyser hon om balansen mellan produktion och konsumtion av svenska jordbruksvaror före EU-inträdet.

Sedan Sverige blev en del av EU har den svenska köttproduktionens utsläpp minskat med 14 %. Däremot har mängden importerat kött och ökat köttätande bidragit till utsläpp av två miljoner ton koldioxid utomlands, berättar Christel Cederberg.
Utsläppsminskningarna i produktionen beror på effektiviseringar och intensifiering av jordbruk. Christel Cederberg visar en massa grafer och siffror. Ett förenklat exempel är kornas utfodring med kraftfoder som ökat mjölkproduktionen med tusentals kilo mjölk per ko och år. Å andra sidan har antal mjölkkor minskat och antal köttkor ökat, vilket ger en väldigt negativ miljöpåverkan.
‒ Odlandet av ekologisk vall har putsat siffrorna lite grann. Genom att odla protein hemma istället för att importera soja minskar vi utsläppen globalt, menar Christel Cederberg.

Importerat kraftfoder i form av sojaprotein påverkar nämligen landanvändningen i de berörda länderna negativt, berättar hon. Även om man odlar soja på mark där regnskogen höggs ner för 50 år sedan, så kan en annan gröda trängas undan. Den närliggande betesmarken odlas upp för odling av den undanträngda grödan och i nästa steg kan regnskogen huggas ner för att bli betesmark, förklarar Christel Cederberg.
‒ Men grundproblemet återstår. Det finns idag inga lösningar för hur jordbrukets utsläpp av metangas och lustgas ska kunna minskas med 80-95 procent. Tyvärr. Vi kan minska med 15 procent till, men sen är det stopp, säger hon.

Publiken börjar skruva på sig. En kvinna räcker upp handen och undrar om vi inte måste producera mat för att överleva? Hellre äta och släppa ut koldioxid än att svälta, menar hon. Christel Cederberg svarar:
‒ Naturligtvis måste vi äta. Men idag äter europén 70 procent mer protein än vad vi behöver. Vi måste börja diskutera andra åtgärder för att klara livsmedelsindustrins utsläpp. Kött har jämfört med andra varor blivit billigare och det är konstigt att kött ibland kan vara billigare än spannmål, konstaterar Christel Cederberg.

Länk

Med vänliga hälsningar
Sandra och flocken

http://wingforsflocken.blogspot.com/

Annons:
Mimmsis
2/15/12, 1:19 PM
#1

Tänk vad långt det har gått..

Rynkar på näsan

Halvdansken
2/21/12, 5:19 PM
#2

Så sluta tvångsmata djuren med soja och låt dem käka gräs istället, vilka de är gjorda för.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Upp till toppen
Annons: