08. Miljönyheter

Miljöministern: "Vi måste köra mindre"

2012-01-17 18:58 #0 av: moondancer

Regeringen svänger nu i synen på den ökande trafiken. -Vi måste åka mindre bil, trafiken måste minska, säger miljöminister Lena Ek (C) till SVT.

Förre miljöministern Andreas Carlgren (C) ansåg att nya bränslen och elbilar skulle lösa trafikens klimatutsläpp, och menade att det kunde vara bra om trafiken ökade.

Statistik för de elva första månaderna av 2011 visar att vi fortsätter åka mer och mer bil.

Och utvecklingen mot snålare bilar och fler miljöbilar har inte gjort att utsläppen minskar, effekterna äts upp av mer trafik.

Godstrafiken står för en viktig del av ökningen, men även persontrafiken ökar.

Läs mer på Rapports hemsida

 

Anmäl
2012-01-17 22:40 #1 av: Sehvrin

Bra omsvägning Skrattande Biltrafiken ger ju mycket föroreningar och inte bara koldioxid (det jag tänker på just nu är ljudföroreningar, något som inte kommer försvinna även om vi får en miljöbilsflotta). Jag hoppas att regeringen verkligen tar tag i frågan och gör vad de kan för att minska biltrafiken.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2012-01-17 23:16 #2 av: MimmiH

Mycket snack o lite verkstad. Massor med miljarder går till biltrafiken - vägbyggen för att underlätta för bilarna att komma fram. Alltför lite satsas på den spårbundna trafiken samt övrig kollektivtrafik :(

Anmäl
2012-02-14 00:17 #3 av: Sarah

:) Vem som helst kan väl fatta att den måste minska, var på tiden att ngn högt fick ur sig det :)

Jag har nu köpt en moppe, bor på landet och är ganska bilberoende, men från i somras kör jag moppe istället då vädret tillåter. Den drar ca 2 liter på 10 mil så min bensinförbrukning har minskat drastiskt! Hett tips för den som har lite kortare sträckor att köra.

Anmäl
2012-02-14 10:47 #4 av: MimmiH

Miljöministern börjar väl bli rädd för dyra böter från EU - vi blev ju fällda av EU för alltför höga partikelutsläpp och riskerar dryga böter.

Själv har jag ingen bil men där jag bor finns det hyfsat bra kollektivtrafik så jag behöver ingen bil.

En förutsättning för att biltrafiken ska kunna minska drastiskt är en rejäl utbyggnad av kollektivtrafiken.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.