08. Miljönyheter

Mer fiske än vad forskarna vill

2011-12-20 08:41 #0 av: Sehvrin

"I helgen enades EU:s jordbruks- och fiskeriråd om rekommendationer för hur mycket som ska få fiskas i västerhavet och nordostatlanten under 2012. Men enligt en studie följer politikerna sällan forskarnas rekommendationer."

Det skriver Vetenskapsradion på Sveriges Radio

 

Jag tycker att det är illa att politiker inte lyssnar på de som faktiskt är experter på området. Det kanske inte är så konstigt att fisken i haven håller på att försvinna?

Vad är eran reaktion på detta?

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-12-20 09:34 #1 av: MimmiH

För djävligt o superkorkat gjort av politikerna - världen skulle se mycket bättre ut om politiker lyssnar på forskare.

I detta fall med fisken är väl forskarna överens men i de fall där forskarna inte är över ens blir det såklart problem - vilka ska man lyssna på och agera efter?

Anmäl
2011-12-21 00:22 #2 av: Sehvrin

De områden där forskarna är mycket oense så kan man ju anlita någon att göra en sammanställning/översikt av forskningsområdet i stort.

Att man låter folk som inte är experter eller åtminstone mycket insatt i ett område är vansinnigt enligt mig. Hur skulle folk reagera om som inte kunde något om ekonomi tog stora beslut i ekonomifrågor? Om man där skulle ignorera experternas råd och spenderade över landets tillgångar? Troligen skulle det bli ramaskri, men eftersom den här frågan "bara" handlar om naturen så bryr sig inte allmänheten. Eller ja, det handlar väl om ekonomi också och det är däri problemet ligger: Ekonomin är viktigare än ekologisk hållbar utveckling i dagsläget.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-12-21 08:54 #3 av: KimE

Politiker är folkvalda de är inte experter vare sig på ekologi eller ekonomi.

Allmäningens tragedi, när alla får utnyttja en resurs så blir den överutnyttjad.

Anmäl
2011-12-21 09:21 #4 av: Sehvrin

#3 Fast det är vanligare att politiker har en utbildning i ekonomi än biologi. Jag har inte fakta på det här, men jag skulle gissa på att de flesta finansministrar har just utbildning i ekonomi. Alla politiker väljs väl inte av folket, utan ministrarna väljs väl av partiet/partierna som vunnit valet?

Det här är väl ännu inte riktigt allmänningens dilemma/tragedi, eftersom det handlar om ett råd för hela EU som gått ut med rekommendationer? Det är ju även EU som sätter fiskekvoterna, det vill säga man har försökt lösa allmänningens dilemma genom en av metoderna som stod på Wikipedia: "Ha en statsmakt som stiftar lagar om vad man får göra, eller måste göra, som tar hänsyn till allas gemensamma intresse." Men fisket är ett bra exempel på vad allmänningens dilemma handlar om, även om EU verkar försöka lösa det.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-12-23 21:39 #5 av: ibiss

Haven har alltid setts som en outtömlig källa på fisk, de flesta verkar inte bry sig så mycket faktist när detta diskuteras, några i min klass trodde faktist inte på att fiskar kunde utrotas, deras argument var: "men de lägger ju så många, ägg, varför lägger de inte fler då", och de var helt seriösa...

 

Pengar styr förstås allt, inte en chans att man skulle kunna få stora företag att kanske tillochmed sluta fånga en viss fiskart om de tjänar stora pengar på den

 

Fruktansvärt att det ska behöva vara så...

Anmäl
2012-02-14 00:10 #6 av: Sarah

Defenitivt ett exempel av allmänningarnas tradgedi. Med en knapp resurs. Mer eller mindre fritt tillträde med tjuvfiske och kvoter som sätts för kortsiktiga ekonomiska mål. Man försöker komma till rätta med det, med felaktiga regleringar och dessutom subventionerar man i andra änden. Blir galet förbannad på fiskepolitiken! Tyst Hav av Isabella Löwin är grymt bra för att få lite inblick hur illa det fungerar. Det sjuka är ju att alla som fiskar skulle tjäna på att se till att det finns vettiga regleringar, men ingen vågar minska sin fångst av rädsla att alla inte gör det.

Anmäl