08. Miljönyheter

Slopade matbrickor minskar matsvinn

2011-12-14 10:43 #0 av: Sehvrin

Ibland gör man oväntade miljövinster på vissa beslut. Ett ganska roligt exempel har Sveriges Radio rapporterat om i veckan:

"Matbrickorna har tagits bort från alla grundskolor i Kiruna kommun och sedan matbrickorna försvann så slängs det betydligt mindre mat. Det gör att kommunen sparar på både pengar och miljö, men det finns elever som vill ha tillbaka brickorna."

Jag tycker att det är jättekul att det kan fungera så. Fast samtidigt kan jag förstå de som vill ha tillbaka brickorna, för det är ju ganska otympligt att få med allt.

Hur fungerade det i era skolor? Hade ni brickor? Kom ni ihåg om det slängdes mycket mat?

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-12-14 21:01 #1 av: moondancer

Roligt att det funkade så, får hoppas fler skolor tar efter

Anmäl
2011-12-22 12:23 #2 av: KallaMigMimmi

jag tycker inte det är maten som slängs av eleverna som är det i miljösyn viktiga utan det som blir över av maten som lagats. vad görs med den? slängs den också spelar det ingen roll om eleverna inte äter upp sin mat..

Anmäl
2011-12-23 20:07 #3 av: [Doglovers]

Vilken jätte bra idè. Det ena gav det andraSkrattande

Anmäl
2011-12-28 14:24 #4 av: monstermash

Våra brickor försvann i åttan har jag för mig, i grundskolan. Var bökigt i början men man vänker sig. Går i ettan på gymnasiet nu och vi har inte brickor heller.

Det slängdes väldigt mycket mat i grundskolan, men dem skrev upp hur mycket mat vi slängde varje vecka har jag för mig, så hade de lappar på bordet där det stod saker som, "tänk på miljön - ät upp maten". Men de hade väldigt äcklig mat också, så det förvånar mig inte att folk slängde.

Nu på gymnasiet har jag ingen aning om det slängs mycket mat, men en dag hade vi en "Släng ingen mat - Få en glass". ;) Det slängdes rekord lite mat den dagen, och jag tror det fick en att tänka på hur mycket mat man egentligen slänger i vanliga fall.

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2011-12-31 18:26 #5 av: [Torahzen]

Det är viktigt att föräldrar till främst förskolebarn, säger till när barnet ska vara där, så lagar dagiset mat bara för de som är där. Många dagis har inte möjlighet att spara mat, utan det slängs. ENKELT!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.