01. Allmänt om miljön

Rymdskrotet – nu ett allvarligt hot

2011-09-02 22:07 #0 av: moondancer

Aftonbladet.se skriver:

Mängden rymdskrot som cirkulerar runt jorden har nått brytgränsen. Det utgör nu en allvarlig fara för satelliter och rymdfarkoster, enligt en ny forskarrapport i USA.

Forskarna vill nu, om möjligt, samla in skrotet.

Enligt rapporten finns det i dagsläget 22 000 större skrotfragment i omloppsbana. Med större menas att de är så stora att de kan följas från jordytan. Men därtill kommer miljontals mindre fragment som är kapabla att orsaka svåra skador.

Allt detta härrör från raketer, satelliter och andra farkoster som skjutits upp i rymden sedan 1950-talet. I vissa fall handlar det om muttrar, bultar och handredskap som astronauter tappat när de arbetat i rymden.

Läs fortsättningen här
Vad tycker du om att vi även skräpar ner i rymden?

Anmäl
2011-09-02 22:30 #1 av: ElLobo

Det är naturligtvis inte alls bra. Och rymdskrotet bara ökar.

Redan 2009 inträffade den första trafikolyckan i rymden då två satelliter kolliderade. LänkTrafikolycka i rymden

Rymdskrotet har blivit så omfattande att rymdstationen ISS har blivit evakuerad p g a krockhot vid flera tillfällen.

Men nu vill NASA använda laserkanoner för att förhindra att rymdskrot krockar med satelliter och andra rymdfarkoster. LänkLaservapen rensar rymden från skrot

Andra förslag är att skicka upp farkoster enbart för att städa upp och plocka med sig skrot ned till jorden igen.

Nu är det väl kanske inte främst miljön de tänker på, men med lite bortstädning av rymdskrotet så minskar ju även nedskräpningen.

 

 

Anmäl
2011-09-04 17:02 #2 av: Sehvrin

Jag tycker inte det är så farligt att vi har skräpat ner i rymden: De enda som drabbas av det är vi och våra rymdprojekt. Istället för att lägga massa pengar för att rensa ute i rymden tycker jag att vi borde fokusera på åtgärder här nere på Jorden och på det som påverkar andra organismer än oss själva.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-09-05 14:30 #3 av: Geru

Sägs att vi använder skräpet där ute och faktiskt bygger något konstruktivt i omloppsbanan?

Anmäl
2011-09-20 15:02 #4 av: Sehvrin

#3 Fast med tanke på att delarna kan blivit skadade i krockar med annat skrot och/eller meteroiter så skulle det nog inte gå att använda för att göra några konstruktioner ute i rymden.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-09-20 16:51 #5 av: Geru

#4 Klart det går? Det är som vilken skrottip som helst, bara bygga av det man har. Det är för mycket västvärldstänk i-o-med slit och släng..

Anmäl
2011-09-20 19:05 #6 av: Sehvrin

#5 Fast för saker som ska användas i rymden krävs det stor säkerhet. Jag har dessutom svårt att tro att det skulle vara enkelt att få ihop rätt delar för att skapa något användbart.

Men visst vore det bra om man kunde återanvända skrotet, men jag tror som sagt inte att det går ute i rymden. Det skulle då vara om man tog tillbaka det ner till Jorden och då vidhåller jag vid mitt inlägg #2, då jag tror att det skulle ta mer resurser att komma upp och ner än det skulle ge med att samla ihop skrotet.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.