05. Energi

Så ersätter du dina 60-wattare

2011-09-02 12:43 #0 av: Sehvrin

Från och med 1:a september blev det förbjudet att tillverka och importera 60-wattsglödlampor i EU.

NyTeknik tipsar om vilka alternativ som finns till den gamla glödlampan: http://www.nyteknik.se/special/article3233166.ece

 

Vilket alternativ föredrar du?

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-09-02 20:27 #1 av: Geru

oled, lätt, men det är ju lite dyrt.

Anmäl
2011-09-05 08:08 #2 av: Bjornen

För belysningsändamål har jag sedan länge använt lågenergilampor. Vilka nu blir billigare. De första kostade uppemot 200 kronor.

Däremot är det stora problem där jag använder vanliga glödlampor som värmekälla. I små uttrymmen kan en vanlig glödlampa vara lagom energikälla och den möjligheten försvinner nu. Alternativen var förut koltrådslampor och energilampor. Energilampor fanns förr bara från 200 watt. Jag vet inte om dessa finns att köpa numera. Men alternativen betyder åtskilligt större elförbrukning.

Kortvariga tändningar i kallare utrymmen finns heller inga alternativ, men där gällde det 25 watt eller 15 watt. Långsam tändning medför att man måste ha dem ständig tända istället för ett antal halvminuters tändningar och "energibesparningen" medför mycket större energiförbrukning.

Anmäl
2011-09-06 23:35 #3 av: Coturnix

Vad är det som är så väldigt miljöovänligt med en vanlig glödlampa/ kontra "energilampa", typ den där som innehåller miljögifter och vädringsinstruktioner etcetera. Är det någon som  vet det?

Så där "på rak arm". utan vidare forskning/ utbildning?

Jag VET inte...blev bara arg på att en  sk "miljölampa" låg trasig i papperskorgen på jobbet.... helt utan reflektion, eller kunskap.

 

Anmäl
2011-09-06 23:49 #4 av: moondancer

Som jag har förstått det så drar en vanlig glödlampa väldigt mycket mer ström, då en stor del av energin från en sådan lampa är i form av värme.

Vad de innehåller kan jag inte svara på såhär på rak arm, men det verkar som att de miljövänliga lamporna innehåller mer farliga ämnen än de gamla klassiska glödlamporna.

Anmäl
2011-09-07 00:03 #5 av: Geru

#4 Lågenergi lamporna innehåller kvicksilver och är någonting man då inte ska kasta ut i naturen. Det är ofarligt för människor så vida du inte äter det eller tar sönder glaset på lågenergilampan och försöker smeta upp det i ansiktet på dig, typ... Men kvicksilver är väldigt giftigt. Fast det är ju det mesta annat man har i huset med...

LED-lampor är helt miljövänliga. Dom är ogiftiga och har extremt lång brinntid.

Anmäl
2011-09-07 00:13 #6 av: Coturnix

Om man ändå har elvärme...så gör ju glödlampan ingen skada. Men det kanske inte finns någon som värmer med elvärme längre?

Hmmm...om det ENDAST handlar om att spara värme/energi...nej det verkar lite konstigt...

Typ , förbjud alla gamla gödlampor, ersätt med miljöfarligare lampor, för att...ja vadå? för att det går åt så mkt energi...att vara uppkopplad, driva datorer, etcetera...flyga flygplan...men vadå? Om inte glödlampan är miljöovänlig att framställa, eller att återvinna, vad då? Den drar mer energi? Än vad då? Om det är så simpelt, hmm. att det kostar mer på elräkningen för var och en...vad?...vad blir slutresultatet för miljön?

Nej det här är väldigt konstigt. Jag skulle verkligen vilja att någon gjorde en djupare granskning. Orsak och verkan.

 

Anmäl
2011-09-07 00:18 #7 av: Geru

#6 Under sommaren te.x. så är glödlampor väldigt dåligt att ha igång. Ljus är ingenting man kan välja bort, men det andra är det. Flyga har jag inte gjort på över 6 år, så det är ingenting du ska räkna med att alla gör.

En glödlampa drar mer energi än en Lågenergi lampa, som i sin tur drar mer energi än en LED-lampa.

Dom djupare granskningarna är ju anledningen till varför EU gjorde det beslut som dom gjorde, och informationen går att få tag i på EU's hemsida.

Glödlampor är väldigt oeffektiva som uppvärmning med jämnfört med andra former av uppvärmning.

Den är ofta insluten i ramar och liknande med, eller har du glödlampan hängandes från taket? Dessutom stiger värme.

 

Anmäl
2011-09-07 00:25 #8 av: Coturnix

7/Tack för att Du svarar. Och jag hoppas på fler svar. Nej, jag eldar i min järnspis, och har bara ljus från ljus, dock gör jag åt en hel del elenergi för att driva datorerna, elspisen och tvättmaskinen Och pumparna för vatten och värme.

 

Anmäl
2011-09-07 00:55 #9 av: Geru

#8 Ah :) Mysigt... Ja, datorer drar rätt mycket el. Min dator drar te.x. ungefär samma mängd som 10-12 st 60-watt lampor gör när den jobbar maximalt mycket, men jag har ju rätt så energislukande saker i den..

Tvättmaskiner och elspisar drar mycket med. En spis är ju i princip samma sak som ett element:p

 

Anmäl
2011-09-07 05:55 #10 av: Bjornen

#7. Energi kan inte förstöras utan bara omvandlas.

10 st 60 watts lampor ger lika mycket energi som ett elektriskt element på 600 watt.

Anmäl
2011-09-07 09:10 #11 av: moondancer

Kollat närmre på varför de förbjöds, och har hittat det här:

http://www.privataaffarer.se/familjeekonomi/200908/snart-forbjuds-glodlampan/index.xml

http://www.fof.se/tidning/2009/3/glodlampsforbudet-sparar-fem-karnkraftsreaktorer-i-eu

Verkar som att det var för att spara energi, vilket enligt F6F (sista länken) motsvarar 5 kärnkraftreaktorer inom EU. Ganska mycket el som sparas in med den åtgärden.

Anmäl
2011-09-07 09:16 #12 av: Sehvrin

#10 Det är sant, men när energin omvandlas så blir det alltid till en energiform av sämre kvalitet. El är energi av väldigt hög kvalitet, medan värme är av låg kvalitet, så att använda el för att direkt skapa värme är slöseri med energi.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-09-07 14:15 #13 av: Geru

#10 Jag har aldrig påstått att den förstörs? Jag menar, seröst nu? Det vore ju ett mirakel om jag kunde göra något sånt.

Precis som #12 säger finns det många olika former av energi och dom är olika effektiva, samt placeringen på var te.x. ett värmeelement är spelar enorm roll i hur värmen kommer spridas i rummet.

Och ja, jag vet att 10 st 60 watts ger samma effekt som 600 watt, vilket mitt nätagregat på datorn är på. 625, för att vara exakt.

Tycker det är lite lustigt att du måste kommentera en kommentar som inte har några egentliga fel i sig?

#11 Tack för infon! Helt underbart :)

Anmäl
2011-09-08 02:58 #14 av: Bjornen

All energi är lika effektiv.Olika energikällor kan däremot vara olika effektiva genom olika energiförluster.

Men för att framställa elekrisk energi är det oftast stora förluster i form av värme både under produktion och transport.

För uppvärmning genom elekricitet kan flera små energikällor vara effektivare än få större. Allt beroende på placering och husets läggage av värme.

Men när olja, gas, kol, torv och ved bildades var förlusterna ändå mycket större.

Anmäl
2011-09-08 09:23 #15 av: Sehvrin

#14 Elektrisk energi och värmeenergi är på var sin sida om kvalitetsskalan om man kan säga så. Det hela handlar om hur mycket av energin som kan omvandlas till en annan typ av energi.

Elenergi har en energikvalitet på 1,00 (ett mått på hur mycket energi som kan omvandlas till annan) medan termisk energi vid 20 grader C har en kvalitet på 0,07.

Vi får alltså direkt en stor förlust i kvalitet. Därför är det dumt att använda elenergi som direkt värmekälla.

Mer finns at läsa på den här sidan: http://www.varmahus.se/energiskola/princip_energiomvandling.php

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.