01. Allmänt om miljön

Gödsling på väg att döda ängsmarkerna

2011-08-22 08:45 #0 av: moondancer

- Det är inte alldeles säkert att ängarna kommer att överleva. säger Karin Åström, vice ordförande i Naturskyddsföreningens riksstyrelse. Läs fortsättningen på expressens hemsida

Anmäl
2011-08-22 14:40 #1 av: Halvdansken

"Minskad användning av bekämpningsmedel, ökad ekologisk produktion och fler betande djur är viktiga steg på vägen."

Jepp. Så kan vi få naturligt gräsbeteskött i butikerna som är mycket nyttigare än det eländiga spannmålsköttt som finns idag. Lägg ner den del av spannmålsodlingen som används till djurfoder och låt djuren beta gräs på de platserna istället. Så minskar gödning och annan naturpåverkan. Win-win.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2011-08-30 23:19 #2 av: Sehvrin

Det är illa att dessa viktiga habitat är så starkt hotade. Men det är tur att det fanns tjuriga gamla bönder som vägrade att gödsla sina betesmarker när myndigheterna tyckte att man skulle göra det. Utan dem hade vi förlorat så mycket mer av detta habitat än vad vi har gjort. Låt oss bara hoppas att vi kan ge rätt stöd åt dagens bönder så de kan fortsätta bevara dessa marker.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-09-05 08:31 #3 av: Bjornen

De stora problemen för ängsmarken är att "slåtter" sker med röjsåg, vilket ger ökad näringstillförsel. Ängsmarken som kalkrik mark förloras när den inte som under lång hävd har skördats. Där är även brist på hamling ett problem då lövet ger gödslingseffekt.

Ängsmarken betas alltmer och på felaktiga tillfällen, vilket ger gödsling och stark slttage på marken. Hästen som betesdjur gör också mycket skada på marken. Ängsmarken har inte förrän nu betats. Ängsmarken var endast slåttermarker som aldrig gödslades och aldrig betades. Mycket magra slåttermarker gödslades genom planerade översvämningar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.