07. Biologisk mångfald

"Förbjud vresrosor för plantering"

2011-06-27 14:30 #0 av: Sehvrin

"Vresrosen, som varit väldigt vanlig vid parkeringsplatser, skolgårdar och i trädgårdar, kan komma att förbjudas. Orsaken är att den växer så bra att den tränger undan annan växtlighet, framför allt längs med stränder." Det skriver Vetenskapsradion

Vad tycker ni, bör trädgårdsväxter som lätt förvildas och tränger undan den naturliga floran förbjudas?

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-06-27 14:34 #1 av: LaSadie

är den importerad eller en del av den svenska faunan?

Anmäl
2011-06-27 14:55 #2 av: Sehvrin

Enligt den virtuella floran är den importerad från Japan och 1927 hittade man den förvildad för första gången (http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/rosa/rosarug.html).

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-06-29 05:34 #3 av: Bjornen

Rosa rugosa infördes från Japan till Danmark för att binda sanddyner redan under 1700-talet. Jag har uppgifter om exakt årtal men jag orkar inte leta reda på det det. Förmodligen den enda växtart som först införts till Europa genom Danmark.

Jag tycker att man inte ska förbjuda någon odling av växter. Däremot borde det införas försäljnings restriktioner. Ett första skede skulle vara att Vägverket och anndra vägbyggare slutar använde Rosa rugosa som prydnad av vägkanter. Exempelvis vanliga vid Uppsala.

Just när det gäller Rosa rugosa finns det många besvärliga gränsdragningar. Som art har de ett antal olika sortnamn och korsningar. Exempelvis alla moderna kandadensiska rosor med god härdighet upptill zon 6-7 har Rosa rugosa inblandade. Därutöver finns också spontanta korsningar med bland annat kanelros. Ytterligare har vi underarten kamtchatkaros som var en vanligt ympunderlag för ädlare rosor under 1800-talet speciellt i Holland. Många gamla gårdar har relikter av dessa då de ädlare rosorna försvunnit.

Anmäl
2011-06-29 08:34 #4 av: moondancer

Tack för bra information Bjornen!

Anmäl
2011-06-29 10:28 #5 av: Sehvrin

#3 Intressant information!

Själv vet jag inte riktigt vad jag tycker om det i naturvårdsynpunkt, men kanske kunde man förbjuda kommuner och andra myndighetsaktiga instanser att plantera vresros; det verkar ju vara de som nyplanterar mest. Om jag ser det rent själviskt skulle jag vara glad över ett sådant beslut, då jag har rensat tillräckligt många vresrosrabbater i mina dar som semestervikarierande parkarbetare Tungan ute

De pratar om tio olika arter som är särskilt problematiska i förvildat tillstånd:

De tre värsta:
Vresros
Jättebalsamin
Jättebjörnloka

Också problematiska:
Parkslide
Lupin
Kanadensiskt gullris
Snöbär
Druvfläder
Kirskål
Blekbalsamin
Amerikansk dunört

Listan hämtad från http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=412&artikel=4574041#srcomments

 

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-06-29 10:50 #6 av: Bjornen

När det gäller listan så är det flera diffusa benämningar:

parkslide finns i flera underarter och några mycket närstående arter som är svåra att artbestämma utan stora specialkunskaper.

Lupin finns också många arter, varav några är ettåriga och används som gröngödslingsväxt. Inte helt lätt att artbestämma dem.

Amerikansk dunört är flera olika arter som riskerar att undantränga våra inhemska dunörtsarter. De amerikanska dunörterna bildar vinterrosetter som övervintrar bra.

De ettåriga balsaminarterna är lätta att ta bort. Åtminstone jättebalsamin kan inte gå i frövila till kommande år. De måste alltså få tillfälle att föröka sig varje år. Kan slås av eller frysas bort.

Flera andra arter saknas i listan som är vanliga särskilt norröver. Exempelvis olika spireor typ torpspirea (omkring 10 arter eller hybrider), och rönnspirea samt de perenna växterna plymspirea och pestskråp.

 

Anmäl
2011-06-29 22:09 #7 av: Ellenfyrkant

Jag tycker de är fina, vi har en buske i trädgården (1!) men visst förstår jag problemet. Dock tycker jag förbud känns lite överdrivet. Ska man behöva förbjuda växter? Jag kan inte riktigt ta ställning men känns som att det borde finnas någon bättre idée än förbud för de är som sagt fina. Det borde gå att hålla dem i schack på något vis. En början skulle ju kunna vara att upplysa folket.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.