07. Biologisk mångfald

Svensk FSC-märkning håller tunt

2011-05-08 12:02 #0 av: Sehvrin

"Miljöcertifierade skogsbolag hugger ner unika skogar de lovat att lämna och säljer virket som miljövänligt. Kaliber har granskat miljömärkningen i skogen, som lovar brett men håller tunt."

Mer om P1-programmet Kalibers granskning finns att läsa här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=4493129

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-05-08 12:56 #1 av: Sehvrin

Man kan läsa hela repotaget här. Det var riktigt tungt att läsa igenom det; att se att miljömärkningen (och lagen) betyder så lite i skogsbruket.

Jag är däremot tyvärr inte förvånad om att det är så det ser ut i verkligheten.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-05-09 19:17 #2 av: KimE

Olika avverkningsplanerare, nyckelbiotops inventerare, naturbevarare (man får inte säga gröna khmerer enl. en fsc revision) har olika gränser för vad som är nyckelbiotop. Skogsvårdslagen är väldigt luddig så det finns ingen definitiv gräns för lagens krav innan man gått till domstol och fått nån prejudicerande dom. Det man vill prata om är rådgivningsnivån då lagens krav är för låga.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.