07. Biologisk mångfald

Björn

2009-02-15 23:57 #0 av: Sehvrin

Här håller diskussionen om björn till.

Innan du skriver, ta en extra titt på våra skrivregler och regler för rovdjursdiskussioner.

 

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2009-04-23 13:08 #1 av: Tom-B

Nu har vi diskuterat vargen en hel del.

Dax att höra hur björnen uppfattas.

Björnen har angripit människan också på senare år, vilket vargen inte har.

Björnen tar väl, liksom vargen, en och annan älg.

Varför är då inte björnen så kontroversiell som vargen?

//Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-04-24 17:13 #2 av: Anders 50

Kan bero på att björnen, ännu i alla fall, inte "inkräktar" på människors vardagliga liv och livsstil på samma sätt som vargen.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2009-04-24 17:55 #3 av: Tom-B

Tja.

Björnen går in i samhällen och rotar i soptunnor. Det var nog inte många som gick ut och motade bort.

För ett par år sedan, nog mer än fem, spelade ett par damer golf på Sälens golfbara. En bit in på banan fick de sällskap av en björn. Damerna gick hem!

Och nog är de som bor i "björnriket" medvetna om dess närvaro.

//Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-04-24 18:58 #4 av: Anders 50

Vi har haft björn här också, och en av dem ("Granis") står nu uppstoppad ett par mil härifrån.

Men ska jag välja, och så lär det blir om några år, så bor jag hellre i "björnriket" än i något av vargområdena.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2009-04-24 23:30 #5 av: Bleenda

När min grabb både i dalarna såg han 3 björnar på 1 vecka.

Dom hade en jätte stor björn där som även fick ett namn. Han kom luffsandes in i trädgården hos grabben. Mitt på dagen.

En annan gång när han jobbade i skogen fick han lära sej att hänga upp ryggsäcken uppe i trädet. Varför, undrade min andra grabb? När dom kom tillbaka efter nån timme och skulle fika fanns det färska björnspår vid ryggsäckarna. Men eftersom dom hängde i träden så fick dom behålla fika själva.

Här nere har biodlarna problem med björn. Dom måste stängsla in bikuporna med el. Och länsstyrelsens besiktnings män vill ha pepparspray med sej när dom är ute på uppdrag. Och ändå har länsstyrelsen gått ut med i media att björnen inte är farlig och vill ge ut barnböcker där barn får lära sej att varg och björn inte är farliga. Vilket är farligast tror ni? Att lura barnen tycker jag.

Anmäl
2009-04-25 08:58 #6 av: Zenrin

Björn är i regel ofarlig. Vi har massa björn här i Jämtland och det är få som klagar. Dom som råkar illa ut är oftast jägare som smyger runt i skogen med hundar som är tränade att skälla när dom ser vilt (älghundar?!), björnarna blir överraskade och rädda och gör "skenutfall" för att skrämma bort sin mänskliga rival. Man ska ha respekt, men det betyder inte att man behöver vara rädd. Vissa individer kan bli för van med människor och för orädd, och dessa björnar bör skutas som en säkerhetsåtgärd.

Ang Björnrike så är det en nationalpark om jag inte minns fel. Har för mig det iaf. Det är ett område kring Sonfjället i Härjedalen. Jag har varit där, men jag fick inte se någon "Bjenn" (som vi säger här uppe).

Anmäl
2009-04-25 09:13 #7 av: Bjornen

Jag har kanske sett ett 20-tal björnar under åren. Men de björnar som var på gården fick jag inte se trots att de var knappt 20 meter från mitt köksfönster när jag satt inne och läste tidningen på morgonen.

Anmäl
2009-04-25 11:45 #8 av: Anders 50

#6  Jag tror att Malma likväl som jag syftade på Strömsunds kommun när vi talade om "björnriket". Strömsunds kommun anses ha världens tätaste björnstam efter de inventeringar som gjorts.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2009-04-25 12:12 #9 av: Zenrin

#8 åh f#n. jag bor i Östersunds kommun och har aldrig hört att strömsunds kommun skulle kallas "Björnriket". Märkligt Tungan ute. Lite dåligt val av namn eftersom det som sagt finns ett Björnrike i Härliga Härjedalen. Jag känner endel folk som bor i strömsund och det verkar inte vara många som klagar på Bjenn. Inte vad jag hört iaf.

Anmäl
2009-04-25 12:18 #10 av: Tom-B

#6 o #8. Jag menade faktiskt hela Sveriges land där det finns frilevande björn.

Jag har i flera år som turist vistats några veckor i nordvästra Dalarna. Där finns också björn.

Om jag hör att det finns varg i trakten (vilket det finns) så går jag väl visserilgen inte just dit, men nog går jag ut och fiskar eller plockar bär. Vargen är människoskygg.

Om jag hör att det finns björn i närheten, då går jag inte långt hemifrån. Björnen har vid flera tillfällen anfallit människan (nu talar jag inte om Dalarna speciellt).

Så har jag uppfattat att lokalbefolkningen, exklusive björnjägaren, också beter sig.

Det finns ca 200 vargar i Sverige, det finns ett par tusen (ej kollat) björnar!

//Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-04-25 12:30 #11 av: Zenrin

#10 Björnen är också i regel människoskygg. vissa unga individer har inte alltid lärt sig att människan är farlig. Visst har människor blivit anfallna av björn men risken är ju extremt liten att man blir det. Det är säkerligen hundratals gånger farligare att gå över en gata i stockholm, åka buss, jobba som elektriker eller byggnadsarbetare, än att röra sig i jämtlands skogar. Risken att man snubblar på en sten och bryter benet i skogen är nog större än att över huvud taget se en björn Flört

Anmäl
2009-04-25 23:12 #12 av: Bleenda

#8 Du har rätt angående att Strömsund är världens björnrikaste kommun. Jag läste en artikel för några år sedan då det gick 5 björnar i byn på 8 personer. Dom vågade inte släppa ut barnen och när dom skulle ut till bilen tog dom bössan med sej. Byborna ansökte om skyddsjakt, men kvoten var fylld redan. 20 mil därifrån.

Men det är svårt att tänka sej lilla Strömsund mot hela världen. Imponerande.

Anmäl
2009-04-26 08:24 #13 av: Zenrin

#12 mäkligt att jag inte hört något om det. Var bor du någonstans? låter nästan som om du skulle vara en av de kanske 3-4 strömsundsborna som är så rädda som du beskriver. Det är iaf felaktigt att säga att "dom vågade inte släppa ut barnen", eftersom du påstår då att ingen i strömsunds kommun skulle våga släppa ut barnen. jag känner som sagt endel folk i strömsund och det verkar som att de allra flesta tycker att det är kul med Björn. De allra flesta tycker illa om de få som går till lokaltidningarna och gnäller så fort dom sett björnspår eller spillning i närheten av byn. Dessutom är det ofta samma personer man ser i tidningarna och dom har en tendens att överdriva en smula Flört

Anmäl
2009-04-26 10:37 #14 av: Anders 50

#13 Eftersom jag har släkt däruppe och ämnar flytta dit, till ett ställe ute i skogen, så känner jag också ganska många där ute i skogarna. Tydligen inte samma personer som du. Och många tycker det börjar bli lite väl mycket björn på en del ställen för att de ska trivas.

Undrar om de som tycker det är kul med björnen bor ute i skogarna eller inne i tätbebyggelsen?

Men jag har inga problem med björnen, mer än att den äter för mycket älg ibland.   

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2009-04-26 11:32 #15 av: Zenrin

De flesta jag känner bor i skogen och de tycker inte att det är några problem. Dom ser björnar ofta men är medvetna om att dom är skygga i regel. Vad spelar det för roll om björnarna äter älg?

Anmäl
2009-04-26 15:01 #16 av: Anders 50

#15  Jag menar att det är bättre att människan tillgodogör sig älgköttet än att en för stor björnstam gör det.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2009-04-26 15:04 #17 av: Bleenda

#13 Jag uttryckte mej nog lite otydligt. Byn ligger utenför Strömsund och heter Lidsjöberg.

Inte skulle då jag släppa ut ungarna om jag visste att björnen går ända fram på trappan. Lite självbevarelse drift har man ju. Och den nedärvda instinkten att alla vilda djur ska man ha respekt för. Eftersom dom just är vilda.

Läste om Öby kulle till exempel. Där vimlar det av orm. Snokar och huggormar vid den här tiden. Och där får barn klättra hur som helst bland stenarna och orm. Och föräldrarna, vad gör dom? Ingenting, man ryser faktiskt. Dom har tappat känslan för att ormen faktiskt kan döda ett barn om det vill sej riktigt illa. Den instinkten är borta.

Men det var inte det, det handlade om. Ursäkta om jag tappade tråden lite.

Anmäl
2009-04-27 10:33 #18 av: Bjornen

Jag själv bor nog i det björntätaste området i Sverige med troligen mer än 1 björn per 10 km2 i nordöstra Dalarna. Ett område i gränsen mellan jaktområden som gjort att avskjutningen har varit väldigt liten. I socknen fanns för några år sedan nästan 20 olika björnar som letade i soptunnorna i de olika byarna.

Alla vilda djur ska man visa respekt för men med rätt förhållningssätt är våra vilda djur extremt sällan farliga. Vårt farligaste djur är getingen och uti världen är olika myggor de farligaste djuren.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.