Annons:
Etikettåtervinning-källsortering
Läst 1933 ggr
Sehvrin
2009-04-02 01:37

Sopor som en resurs?

Nu förtiden förbränns väldigt mycket av våra sopor och många sopförbränningsanläggningar är också värmeverk eller kraft värmeverk (det vill säga de ger fjärrvärme eller el och fjärrvärme). Det innebär att våra sopor har blivit en ressurs.

Men hur går det ihop med EU:s avfallsstrategi (som även är våran) där prioriteringarna är följande i nedstigande ordning:

  1. Minska avfallet
  2. Minska avfallets farlighet
  3. Återvinning av produkter
  4. Materialåtervinning
  5. Energiåtervinning
  6. Deponering

Om soporna har blivit en resurs finns det väl en risk att man hoppar till punkt 5 direkt?

I USA finns det städer som har skrivit kontrakt med företag som har etablerat en sopförbränningsanläggning i närheten att de måste leverera en viss mängd sopor, annars får de betala avgifter. Det innebär att de inte kan minska sin avfallsmängd.

Så är sopförbränning verkligen den ultimata lösningen på problemet eller måste vi komma på andra lösningar?

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Annons:
Coturnix
2009-04-02 09:58
#1

Sopor som resurs utvecklas ju till att vara en livsstil som är beroende av att det produceras sopor. Men med tanke på de sopberg som fanns och ännu finns ute i världen så verkar det ju vettigare att återvinna soporna.

(Om det inte är för mycket gift och konstiga ämnen i så är min komposthög en väldigt fin resurs! Fin jord!)

Måste vi producera så mycket sopor? Och sedan dessutom göra oss beroende av att det produceras tillräckligt mycket sopor?

Ett vardagsexempel är frukt och grönt diskarna. Där i ett svalskåp finns det plastpåsar med med färdighackade salladsblad av olika sorter. I en sådan påse finns det ytterligare två små plastpåsar. I den ena en slags dressing. I den andra exempelvis små rostade brödfyrkanter.

En sådan produkt borde inte en enda människa köpa. Tycker jag.

Bjornen
2009-04-02 10:09
#2

Ett viktigt problem är att många produkter och emballage innehåller många olika beståndsdelar som i många fall är i onödan. Vi måste komma till att det ska vara mera rena produkter som gör det mycket lättare att återanvända eller återanvända beståndsdelarna.

Några exempel är plastlocket på mjölkförpackningen och aluminiefolierade förpackningar.

Emballageslöseriet måste minska och en stor bov är livsmedelslagstiftningen som har tagit bort människornas egna ansvar för matens kvalitet.

Tom-B
2009-04-02 11:33
#3

Kommer ni ihåg diskussionen för kanske mer än 20 år sedan?

Tandkrämstuben stod i hyllan snyggt förpackad i en yttre pappförpackning. Den diskussionen om den onödiga dubbla förpackningen ledde i alla fall till resultat. Den yttre förpackningen försvann.

Finns det fler exempel på onödiga förpackningar idag? I så fall får vi jobba för att ta bort dem.

//Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Bjornen
2009-04-02 11:56
#4

Folierade mediciner som dessutom är handikappovänlig.

Zenrin
2009-04-02 18:15
#5

ibland känns det som om allt är onödigt förpackat. Dessutom måste man ibland gräva fram verktygslådan för att kunna öppna fanskapen Skrikandes nej jag svor. förlåt Kyss

*dagens i-landsproblem*

sissie
2009-05-11 16:06
#6

Det finns många onödiga dubbelförpackningar.

Att det finns färdighackad sallad tycker jag på sätt och vis är bra. Köper jag hem salladshuvuden till oss så blir halva salladen kvar i skåpet och får slängas. Med en påse så blir det uppätet direkt. Däremot så är det onödigt med krutongpåsar och dressingpåsar i dessa förpackningar.

Köpte härom dagen 30-pack Findus fiskpinnar. Två paket dessutom. Döm om min förvåning när jag öppnade paketet. Inuti låg det två 15-packskartonger. De hade helt enkelt bara tagit sina vanliga 15-packskartonger och slagit in två stycken i en ny kartong. Synnerligen onödigt. Då hade det ju varit bättre med motsvarande rabatt på 15-packarna.

Visserligen återvinner vi massor. Allt från små staniolbitar och plastpåsar samt papper, kartonger, glas och burkar. Vi tar det bort till en återvinningsstation strax intill oss. Så vår soptunna blir det högst ett par, tre påsar i varje vecka.

Funderar faktiskt på att börja kompostera också. Så då kanske vi bara får ihop en påse per vecka. Det vore något. Och då är vi en familj med 4 hemmavarande barn.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
Upp till toppen
Annons: