01. Allmänt om miljön

Konstiga begrepp

2009-04-01 12:43 #0 av: Coturnix

Det här är vardagsfunderingar av mig. Hur tänker Du? Och hur gör Du för att vara "miljösmart"?

"Miljösmart" Vad är det för konstig "rörelse"? Vad ligger bakom det? Uppmanas att köpa begagnat, köra mindre bil, handla närodlat, spara energi... hur går det ihop med krispaket för att avhjälpa ekonomisk stagnation?

Ekonomisk kris!!! Vad är det för slags kris? Vad är det som har förändrats? Energikris? Vad är det för kris?

 

Jobba för någon annan all din vakna tid och gärna en bit av din sömntid också. Orka inte reflektera över någonting. Skynda dig att handla på vägen hem.

Titta i en livsmedelskedjas affär var hyllan med "närodlat" finns någonstans. Köp ekologiska "blåbär" från Argentina.

Hem och sortera dina sopor. Släck dina lampor och snåla med vattnet. Skynda dig iväg ut för att producera ännu mer, ännu fortare så att du kan konsumera ännu mer och vara riktigt "miljösmart".

Anmäl
2009-04-01 14:19 #1 av: chik

Miljösmart" Vad är det för konstig "rörelse"? Vad ligger bakom det? Uppmanas att köpa begagnat, köra mindre bil, handla närodlat, spara energi... hur går det ihop med krispaket för att avhjälpa ekonomisk stagnation?-Ja du, jag har slutat att bry mig. Det kommer nya ord varje dag, på samma saker.

Ekonomisk kris!!! Vad är det för slags kris? Vad är det som har förändrats? Energikris? Vad är det för kris?- Jag har alltid levt i ekonomiskkris, så för mig är det ingen skilnad

 Titta i en livsmedelskedjas affär var hyllan med "närodlat" finns någonstans. Köp ekologiska "blåbär" från Argentina -Jag köper det som passar plånboken.

Hem och sortera dina sopor. Släck dina lampor och snåla med vattnet. Skynda dig iväg ut för att producera ännu mer, ännu fortare så att du kan konsumera ännu mer och vara riktigt "miljösmart.-Sorterar sopper.Hur skall ni som har fjärvärme då få varmt?

Lena.P är jag i verkliga livet.

Anmäl
2009-04-01 15:09 #2 av: Tom-B

#1. Vad har sortering av sopor och fjärrvärme för motsatsförhållande?

//Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-04-01 15:30 #3 av: Sehvrin

#2 En del av fjärrvärmen i Sverige (jag vet inte hur stor del) kommer från eldning av sopor.

Jag tror däremot att man både kan sortera och få fjärrvärme ändå, för det lär dröja länge innan vi kan sortera allt så vi inte får några restsopor kvar. Och vissa saker, tex glas (och troligtvis en del metall) går inte elda effektivt utan blir ändå rester/slagg och då är det ju lika bra att plocka bort det från början.

#0 Jag är inte helt säker på att jag tolkar ditt inlägg rätt, men jag gör ett försök att ge min syn på det hela ändå:

Ekonomin styr världen, så är det tyvärr, ekonomin går så gott som alltid före miljön, oavsett om det gäller länder, stora företag, små företag eller privatpersoner.

Men även om man inte lever ett helt miljövänligt liv så hjälper det ändå om man gör lite. Att släcka sina lampor, sortera sina sopor och köpa sina begagnade prylar. Det är inte jättemycket det hjälper, men det är ett steg i rätt riktning. Så istället för att kritisera dem som gör motsägelsefulla saker, uppmuntra dem att fortsätta göra de sakerna som är bra för miljön!

En fågel i handen är bättre än tio i skogen Flört

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2009-04-02 00:08 #4 av: Tom-B

#3 Det var det jag menade. Källsorterar man hushållssoporna, så underlättar det ju att det som går att bränna skickas direkt till fjärrvärmeverket. Det är alltså inget motsatsförhållande. Sorterade sopor blir värme.

Så vad Chik menade i sin sista menig var min undring.

//Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-04-02 00:27 #5 av: Bjornen

Sorterade sopor ska återvinnas och inte brännas. Det fick till följd att Luleå (?) eller Kiruna (?) skickar återvunnet papper till Värmland för papperstillverkning och måste köpa sopor från Norge med mycket brännbart papper. Bra miljöval !! Vad blir kvar efter transporterna ?

Typiskt svenska regler. De måste alltid följas men någon tanke och sunt förnuft får inte finnas. REGLERNA SKA FÖLJAS TILL PUNKT OCH PRICKA DÄRMED BASTA !

Den ekonomiska kriser beror på att pengarna snurrar saktare. Förr kanske varje krona snurrade 5 ggr om dagen och nu bara 3 ggr. Någon gång ska konsumtionsökningen stoppas. Det blir nog nu följden. Eknomin kan vara bra med höga inkomster men också med låga utgifter. Vi har nått läget att man måste konsumera och köpa tjänster och varor istället för att göra saker och ting själv.   

Anmäl
2009-04-02 00:40 #6 av: Tom-B

#5. Jag vet inte om Din första del är ironi (det är ju en svår konst, även att förstå). Men visst är det väl så att somliga sopor går inte att återvinna av olika orsaker (för nersmutsat t ex) men går att bränna. Då ska det väl brännas. Eller?

//Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-04-02 00:51 #7 av: Bjornen

Jovisst är det ironi och dessa transporter skulle jag tro kostar dubbelt så mycket som energivärdet för förbränning eller återvinning. Det jag menar att man ska inte bara återvinna när det kostar mer än det smakar. Då bränner man papperet på plats och slippper energislösande transporter.

Var tog det sunda förnuftet vägen ?

Det är väl också många som åker en bit extra för att köpa någon vara 1 kronor billigare men bensinen kostar 10 kronor. Det är ungefär som en i min närhet som åkte 6 mil (närmaste macken fanns bara 2½ mil bort) för att tanka 25 öre billigare.

Anmäl
2009-04-02 00:56 #8 av: Tom-B

Snålheten bedrar visheten!

//Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2009-04-02 00:59 #9 av: Sehvrin

#7 Fast vill man ha ett kretsloppstänkande så måste man börja någonstans, målet borde vara att ha ett kretslopp inom teknosfären (den del av världen som utgörs av våra byggnader och produkter mm.)

Nu för tiden görs dessutom en hel del livcykelanalyser på produkter som gör att man kan bedömma om det är bäst att återvinna eller bränna dem.

Men visst tycker jag det är lite underligt att man transporterar sopor från Norge till Linköping för att bränna dem (och Tekniska verken får betalt för att ta emot soporna och sedan betalt för värmen och elen som de alstrar)

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.