06. Återvinning/källsortering

Vad får man slänga i soporna?

2009-10-23 13:19 #0 av: [klosaxen]

Hej! Där jag bor har vi inte sopsortering, vilket förvirrar mig litegrann för jag har växt upp med sopsortering. Får man slänga precis allt i de vanliga soporna då? Eller finns det vissa grejer som man inte får slänga där? Var ska jag i så fall slänga de sakerna?

Anmäl
2009-10-23 13:45 #1 av: Sehvrin

Man får inte slänga elektronik, batterier, glödlampor, energisparlampor och annat miljöfarligt avfall i de vanliga soporna. Batteriinsamling (ej bilbatteri)brukar finnas i samband med vanliga mataffärer och annat miljöfarligt avfall brukar man kunna lämna på mackar och på kommunernas återvinningsstationer.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2009-10-23 13:50 #2 av: [klosaxen]

Okej, tack.  :)

Anmäl
2009-10-23 16:47 #3 av: moondancer

kan lägga till att färgburkar, mediciner (samlas in på apotek) ej bör slängas i hushållssoporna

Anmäl
2014-09-08 18:02 #4 av: Gasoline

Hoppas att det är ok att jag drar upp denna tråd igen? 

Hur som, vi fick gröna påsar utav kommunen då de vill att vi ska lägga våra matrester i denna och sedan lägga detta i soptunnan, då de kan sortera ut dessa påsar och göra biogas av detta. Fint, vi sorterar därefter enligt önskemål. Matrester i grön påse, resten i "vanlig påse". 

Med detta fick vi även ett informationsblad om vad man fick slänga i denna påse och vad som inte skulle i. 

Dessutom stod det typ "Glas, papper, plast ect. . . . . . . . . . " ska slängas på annan återvinning. (återvinningsstationerna antar jag att de menade. 

Detta får mig att fundera, vad FÅR man slänga i hushållssoporna egentligen? 

Får man slänga plasten som varit runt det vakuumpackade köttet i hushållssoporna? Får man slänga sin tampong (eller plasten runt om) i hushållssoporna? Och så vidare.... 

Anmäl
2014-09-11 20:51 #5 av: Magi-cat

(se sopor.nu)

Det är inte helt lätt ibland att lista ut var de vill man ska slänga det ena eller andra och dessutom finns det lokala riktlinjer.

Enligt sopor.nu ska man slänga blöjor och trasiga kläder i soppåsen, så det borde gälla de saker du nämner. 

"I vanliga soppåsen ska du även slänga sådan plast och kartong som inte är förpackningar, till exempel cd-skivor och diskborstar. Vissa kommuner har dock särskild insamling för sådan plast - kolla först under Lokal information. Metall och glas som inte är förpackningar kan du lämna till kommunens återvinningscentral."

Hjärta ""Se aldrig ned på någon om det inte är för att hjälpa henne upp." G. Schyman

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-09-11 21:01 #6 av: Gasoline

#5 Ah, tack. Ska kolla där. 

Nej, ibland är det inte så lätt att veta vart man ska slänga allt. En CD skiva skulle jag aldrig slänga i hushållssoporna utan jag hade tagit med den till tippen. Förskräckt

Men ang  att det inte är lätt att veta vart man ska slänga saker; På tippen har dom ju olika ställen där man ska slänga sina saker, men det står inte exempel på vad som ska slängas vart. 

I min förra kommun stod det typ "Trädgårdsavfall - Tex gräs, löv och kvistar men ej grenar". 
Det vart då väldigt lätt att veta vad man fick kasta vart, men står inte sådan så tycker jag att det blir lite svårare att veta vad man får kasta vart när man har lite olika konstiga grejer att kasta. Oberörd

Anmäl