04. Klimat

Dieselbilar

2009-11-03 17:15 #0 av: ljushuvudet08

De flesta bilmärken har flera modeller snåla dieselbilar i sitt sortiment, och dessa lyfts ofta fram som en bra lösning på klimatproblemet. Varför är alla så envisa? Snåla dieselbilar kommer inte att lösa problemet, bara fördröja det lite, och kanske inte ens det. Bilar med katalysatorrenade avgaser släpper ut stora mängder kväveoxider, som är starkare växthusgaser än koldioxid, och dessutom hälsovådliga. Vore det inte bättre att satsa på elbilar och förbättra möjligheterna att producera biobränslen miljövänligt i Sverige än att fortsätta bygga fler och fler modeller snåla dieselbilar och säga att de är det mest miljövänliga alternativet? 

Anmäl
2010-01-31 12:04 #1 av: AnteMsson

För elbilar måste även elektriciteten tillverkas miljövänligt och med förnybara resurser.
Dessutom måste personbilstrafiken minska markant för att både vara effektiv och kunna förses med tillräckligt med energi.

Bättre är att direkt köra en dieselmotor på ren kallpressad rapsolja - funkar kanonbra.

kostar en tia litern inklusive moms och skatter och effekten ligger på 90-95% av att köra på diesel.

Dessutom är koldioxiden som frigörs bunden naturligt i växtdelarna så det påverkar inte ekosystemet - eftersom den tas upp direkt i nya rapsplantor om man odlar det.

Förnybart, billigt att köpa, finns överallt och man kan till och med tillverka det själv.

Att inte fler gör det - iallafall när det inte är för kallt.
Är det för kallt bör man blanda upp den eller kanske till och med köra på Diesel just då. Oavsett har man direkt gjort miljön, sig själv och de framtida barnen en tjänst genom det.

Det finns ingen anledning att köra en dieselmotor på diesel alls faktiskt, om man inte riskerar att frysa rapsoljan.

Anmäl
2010-02-01 19:19 #2 av: ljushuvudet08

Ja, om du har möjlighet att köra på rapsolja är det ett bra alternativ, men vad jag menade var att biltillverkare m. fl. vill få det att verka som om diesel är ett miljövänligt bränsle om man häller det i en tillräckligt bränslesnål bil. Ja, jag vet att rapsolja inte påverkar mängden kol tillgängligt för ekosystemet eller koldioxidhalten i atmosfären, det är ju precis det jag menar. Därför bör man satsa på elbilar och biobränslen istallet för bränslesnåla dieselbilar, vilka bara bromsar tillförseln av fossilt kol till ekosystemet.

Anmäl
2010-02-08 07:52 #3 av: Fridaybrew

Visst att elbilar är teoretiskt bäst just för tillfället, men att skjuta sig i foten med att utesluta all annan teknoligi är inte utvecklande eller det bästa. Hellre göra något praktiskt som är möjligt än att försöka drömma om ngt som är så sällsynt så det inte gör någon skillnad.

 

Hellre se 100 000 dieselbilar på vägarna än 100 000 bensinbilar.

och än så länge finns det ingen tillverkare som gör 100 000 elbilar.

Så varför klanka ner på de som drar sitt lilla verkliga strå till stacken, och uppmuntra än att vara konstant negativ till allt annat än det teoretiskt bästa.

Anmäl
2010-02-08 09:57 #4 av: AnteMsson

Diesel är inget vidare alternativ till bensin - egentligen är det samma sak, bara olika typer av destillering.

Skall man köra miljövänligt är det bättre att utveckla förbränningsmotorn, så man kan få samma effektgrad med alternativa bränslen.

Helst av allt och mest miljövänligt - dessutom bäst och minst belastning för miljön vore att utveckla motorn att gå på avfall från hushåll. Då slipper man dessutom transportpåverkan för att samla bränslet på en platwss för fler att köpa.

Återkommer med mer om det under tiden som går.

Anmäl
2010-02-08 12:12 #5 av: ljushuvudet08

#3 Jag fattar inte vad du menar." Hellre se 100 000 dieselbilar på vägarna än 100 000 bensinbilar.

och än så länge finns det ingen tillverkare som gör 100 000 elbilar." Varför skulle folk köpa färre bilar bara för att man bytte bensin mot diesel?

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.