07. Biologisk mångfald

Rekordjakt på lodjur

2010-02-10 11:16 #0 av: moondancer

Naturvårdsverket gav i går tillstånd för en rekordstor jakt på landets lodjur. Sammanlagt ska 209 lodjur fällas i norra och mellersta Sverige under perioden 1 mars till 15 april.

Jakten är en följd av riksdagens beslut om ny rovdjursförvaltning.

Läs mer på aftonbladet.se

Anmäl
2010-02-10 12:13 #1 av: Sehvrin

Jag tycker det är illa att vi på laglig väg ska jaga en art så att den får sämre bevarandestatus. (Det är illa om det sker illegalt också, men nästan än värre när det är lagligt).

Detta kommer ju betyda att vi kommer förstöra en del av den naturvården som man har jobbat med i flera år.

Nä, Sveriges rovdjurspolitik verkar enbart ha förändrats till det sämre efter det senaste beslutet.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2010-02-10 21:36 #2 av: Anders 50

På tal om försämring....rådjursstammen har på en del håll försämrats till noll antal och lodjur, särskilt årsungar, har på grund av brist på föda svultit ihjäl....snacka om försämring!

Vad göra?

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2010-02-11 17:55 #3 av: rifla

Ja så ser det ut hos oss med, vi kan räkna till minst 5 lodjur på hemmanet här som stryker runt rävåteln och äter. det känns bättre för då äter och jagar de inte rådjuren så. tyvärr har det varit kallt och lodjuret har svårt att äta fruset kött.

lodjuret lustdödar sina offer i stor utsträckning med. äter en liten bit av rumpan på ett rådjur och sen lämnar det. visst kan de komma tillbaka men vi ser det allt sällan.

skjuter vi inte udan lo här så får de rävskabben åxå som går som en hemsk farosot just nu. vi har fått 8 st skabbrävar i fällan denna vinter och skjutit desto mera.

vi har få skogsharar kvar egentligen lika med noll, men mera fältharar.

vi fick en kvot på 20 lo denna gång. Lär gå lika fort som i fjol. det har skett en explosion av dom här. man ser spår och lo mer eller varje gång man sätter sig i skogen. de är så nyfikna att de inte kan låta bli att gå på timmervältor i skogen eller kliva i granriset.

Anmäl
2010-02-11 21:07 #4 av: Taxelina

#1 Det finns en orsak och beräkning till allt. Och det gäller även Lodjurs jakten. Det är inte första gången det är jakt på Lo.

Där lodjuret finns, finns inga rådjur kvar. Dom äter rent. Nu har jag inga siffror på hur många dom tar per vecka eller månad, men det kanske någon annan här har. Så klart ska dom ocks få äta sej mätta. Men man måste hålla koll på stammen.

Anmäl
2010-02-12 11:50 #5 av: Coturnix

Ja det är väl just det att människan lägger sig i som gör att det är obalans i alla ekologiska system.
Men vad ska vi göra då?

Mata en del djur så att de inte går under, för att de inte ska bli för få, vilket gör att de blir för många, skjuta rovdjuren så att de inte äter upp rådjuren som vi matat, för att de inte ska äta upp knopparna på träden...

Anmäl
2010-02-12 15:08 #6 av: Taxelina

#5 Hmmm, nu ska du nog inte dra alla över en kam vaObestämd Men jag måste säga att du fick till det bra hahaha. Bra att du tar det på den humoristiska sidan.

Visst vore det väl synd om man inte fick se några vackra rådjur i våra skogar?

Anmäl
2010-02-12 19:00 #7 av: Anders 50

#5 Här i skogarna är det än så länge bra balans i viltstammarna förutom när lodjuren kommer på besök och det dyker upp en specialist(räv) på att ta rådjurskid.

Vi jägare tar hand om överflödet av älg och rådjur och håller dessa i en stam som både jägare och markägare är nöjda med.

Men om några år när varg etablerat sig och lodjuren ökat och blivit stationära lär det bli mycket mindre vilt i markerna.

Om man utgår ifrån som det är nu, med alla nöjda parter, jägare markägare som får inkomst av jaktarrenden, och alla övriga som vill kunna se vilt i skogarna, och som det blir då, vem ska man skylla denna obalans som uppstår på då?

Knappast på jägarna, som vill hålla rovdjursstammarna på en nivå som gynnar både rovdjuren och övrigt vilt.

 

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2010-02-13 23:00 #8 av: [peter54]

Jag tycker kanske inte att kvoten är speciellt stor ändå, speciellt med tanke på att majoriteten av lodjuren som kvoterats finns i renbeteslandet.

Däremot är jag mycket kritisk till den gammalmodiga fällfångsten av lo.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2010-02-13 23:28 #9 av: rifla

Håller med dig peter om fällfångst.

Det blev ett lo trfafikskadat idag här. som eftersöksjägarna fick till slut. Händer en hel del sånt just nu.

Anmäl
2010-02-14 01:12 #10 av: [peter54]

#9 Ja jag tycker att all fällfångst där man tar djuret levande är generellt snett och jag har svårt att begripa varför eftersom man ändå avlivar djuret så snart fällan vittjas.

Dessutom tycker jag att det är galet att ta såpass stora djur som lo i fälla. Fällfångst borde inskränkas uppåt till djur i storlek med mink och möjligen mård och då ska det vara en effektiv slagfälla som dödar ögonblickligen.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.