06. Återvinning/källsortering

Klagovisa om soprum och grovsopor

2010-05-05 20:25 #0 av: VeganGeek

Jag bor i hyreslägenhet tillsammans med min bonussyster, vi har ett soprum för hushållssopor och container för grovsopor såm återkommer enligt schema.

Det fungerar inte! Jag känner mig som världens suraste människa ibland.

Det är inte så att jag ligger vaken på natten över att folk inte sopsorterar, det som stör mig är när man slänger sopor på golvet, slänger begagnade blöjor i tidningspapper och annat sånt fräscht.

Matrester överallt faktiskt, kompostpressen är nästan alltid avstängd för att folk slänger plast och annat som inte passar sig på åkrarna.

Om man inte kan/vill/orkar/whatever sopsortera varför måste man då göra soprummer äckligare än vad som behövs?

Varför kan man inte bara slänga allt i restsopor?

För restsopor finns det dessutom en sop-press som tydligen heter Hulken Cool

Det fungerar sådär, många förstår sig inte på att handskas med Hulken utan det slutar med att folk tror att den är trasig och ställer femtielva påsar  på golvet istället.

När allt man behöver göra att att stänga luckan så att Hulken får arbeta ostört eventuellt kan man behöva puffa lite lätt på soporna om föregående personen har orsakat sopkö sen går man förslagsvis ut så att man kan höra när Hulken "tuggat färdigt" eftersom fläkten i sopljudet dränker ljudet annars.

Är det inte stopp är det bara att stänga luckan om man inte har urmånga påsar.

Sen är det där med grovsopr, Hyresvärden delar ut små käcka lappar ibland och berättar att man inte får ställa hushållsopor utanför porten och det är ett problem att folk ställer grovsopor lite hipp som happ.

Nu förstår jag ju att det är ett stort problem, men jag vet inte om det hjälper att dela ut lappar eller om de borde prata med folk mer direkt.

Sen är det där med grovsopor man har tidigare kunnat slänga grovsopor 1½ dag i slutet av varje månad.

Det är väldigt många som använder containern det är till för boende i nummer 7-75 visserligen bara udda nummer men ändå. Det är sexvåningshus med 2-3 lägenheter på varje plan och i en del portar finns de lägenheter på bottenvåningen.

Så den är överfull varje gång. Men vad gör man då från Hyresvärdens sida när problemet med grovsopor växer?

Jo, man bestämmer sig i all tysthet för att bara ha container varannan månad istället.

Jag antar att det är någon slags besparing men det lär bli en väldigt kortsiktig sådan.

Jag kanske verkar lite fixerad men jag är så trött på eländet att behöva må illa varje gång man tar ut soporna.

Anmäl
2010-05-05 20:45 #1 av: Sehvrin

Förstår verkligen att du stör dig på det Obestämd

Tyvärr verkar det som om många inte vet hur man ska ta hand om sina sopor. Om man inte sorterar rätt kan jag tänka mig att det även kommer drabba hyran, för vad jag har hört tar sophämtningsföretagen ut extra avgift om det inte är tillräckligt bra sorterat.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2010-05-05 23:47 #2 av: Taxelina

Fy, jag förstår dej verkligen.

Jag ser ju bara på min arbetsplats där det ska vara sortering. Jo visst hahaha. Hälften sköter det jätte bra medans resten fullständigt struntar i det.

Anmäl
2010-05-06 00:46 #3 av: Sehvrin

Det värsta är ju när folk slänger fel saker i återvinningen. Slänger de allt i soporna så skär det visserligen lite i hjärtat (på mig) men det förstör ju i alla fall inte resten av återvinningen.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2010-05-06 01:22 #4 av: moondancer

Vi har förvånansvärt bra sopsortering, eller...i alla fall det man ser att folk sorterar. Hushållssopor är väldigt svårt att kontrollera vad de innehåller då de slängs i sopnedkastet. Men återvinningshusen är riktigt bra ordnade, och folk slänger rätt (nästan hela tiden).

Anmäl
2010-05-06 16:26 #5 av: VeganGeek

Tack för era svar. Det gjorde mig glad att folk kunde förstå min frustration och inte tycka att jag bara gnällde Skrattande

Jag vet inte om det påverkar hyran men det skulle inte förvåna mig för det ser verkligen för bedrövligt ut.

Jag tycker också att man skall återvinna så långt som möjligt, men jag ser ju hellre att man slänger allt i restsopor än att man slänger allt lite hipp som happ och förstör den sortering som är gjord!

Fast jag antar att de måste fixa det någorlunda med tanke på hur många vi är som delar på det soprummet skulle man väl ha sopor till knäna annars.

@4 Det låter väldigt trevligt med ett återvinningshus som ser ut som det och inte som en soptipp!

Just det ja, det heter ju Miljöhus och inte soprum. Flört

Det känns som hyresvärden borde göra något mer, prata direkt med folk istället för att bara lämna sura lappar i brevlådorna.

De kunde kanske använda sig av Hyresgästföreningen? Vi har en väldigt aktiv förening som har datastuga med läxhjälp för barnen och som ordnar väldigt billiga badresor och annat.

Sen borde Miljöhuset tömmas oftare och containrar ställas ut oftare, jag vet att det blir en extra kostnad men borde inte den vara mindre än kostnaden för att ta hand som allt som hamnat fel?

På Miljöhuset sitter en skylt där man hänvisar folk att slänga sina sopor på närmsta miljöstation.

Det finns en ganska nära, men alla har inte bil och den ligger inte så nära att man kan förväntas släpa dit grovsopr dit utan bil.

Det finns 1 293 lägenheter i bostadsområdet och inte särskilt många tomma så det finns gott om människor som behöver någonstans att göra av sina spopor.

Anmäl
2010-05-06 22:10 #6 av: Maria

Jag håller fullkomligt med att människor ofta beter sig som svin när det gäller soprum och vad eller var man ska slänga rätt saker. Väldigt irriterande.

Fast jag har en fundering kring det här med grovsopor/container om man verkligen kan kräva detta av värden. Jag tror att det är en extra service så att säga men jag är inte säker.

Nu menar jag större grejor som möbler, husgeråd, elekronik m.m.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.