07. Biologisk mångfald

Bina hotas att dö ut

2010-08-03 00:43 #0 av: moondancer

Bina hotas av giftiga bekämpningsmedel, genmodifierade grödor och odlingsmetoder som gör dem svagare. Läs mer på östnytts hemsida

Anmäl
2010-08-06 20:52 #1 av: Coturnix

Men GMO grödor behöver de inte befruktas? I så fall gör det ju ingenting att GMO utrotar alla insekter.
Blogg om bi o GMO

Anmäl
2010-08-14 15:00 #2 av: Magi-cat

det är helt enkelt fruktasnvärt och skandal! Skrikandes

Media fulla av pseudonyheter och kändisar - en enda artikel om detta som faktiskt får förödande konsekvenser

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/miljo/article7613703.ab

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2010-08-15 02:02 #3 av: [peter54]

Jaha ja, det fick vi ju veta tidigare i år att om bina dör ut så går mänskligheten samma väg, sannolikt inom en femårsperiod?

Utan binas hjälp att pollinera våra grödor svälter vi ihjäl. Vi är såpass många och har så mycket odlade grödor att de vilda pollinerand insekterna inte räcker till.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2010-08-15 12:03 #4 av: moondancer

Fast, vi har ju egentligen inte någon aning om hur fort binas nish skulle fyllas ut av andra pollinerande insekter. Chansen finns ju att de snabbt blir "ersatta" av andra arter.

Anmäl
2010-08-15 13:33 #5 av: Magi-cat

och...ja,......antagligen.....men detsamma blir det i så fall inte........vad är det som säger att de nya insekterna är lika trevliga som bina? Om de månne sprider otrevliga sjukdomar eller är allmänt tråkiga att ha och göra med.

Människan har liksom anpassat sig till bina, odlingarna har anpassat sig till bin . utan dem - inget blir sig likt kan vi nog räkna med. Och nu har människan kanske "lyckats" med att utrota bina med främmande kemikalier - ruskigt.....

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2010-08-15 18:32 #6 av: [peter54]

#5 Nja, det tror jag inte kan ske så snabbt. "Nya" insekter tar det miljoner år att utveckla.

#4 Visst, andra arter som redan existerar skulle ta klivet upp och fylla nischen, men aldrig på fem år.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2017-12-02 14:59 #7 av: Huygens

Bilderberggruppen verkar ha jobbat på absoluta högtryck.

Samma gift som dödar bina, dödar även småfåglar. Det borde varit hysteriskt enkelt att testa ifall neonikotinoiderna dödar bin och småfåglar, men pga dolda agendor har tydligen sådana tester mörkats. DailyMail, 2017-12-03

Småfåglarna får något slags hjärnskada (?) av neonikotinoiderna och tappar orienteringsförmågan, vilket gör att fäglarna får svårare att hitta hem och svårare att hitta föda, vilket kan leda till svält.

Tre - fyra frön som besprutats med nervgift är tillräckligt för att småfåglarna ska tappa sin orienteringsförmåga.

Även giftet klorpyrifos (wiki) som tillverkas av psykopatföretaget Dow skadar småfåglarna. Klorpyrifos har länkats till ADHD och autism. Dow tillverkar Agent Orange och napalm som spreds i Vietnam för att döda barn under kriget.


Jag vet precis vad skeptikerna kommer att säga. Det finns inga bevis för att nervgifterna är farliga för småfåglar därför att Illuminatiföretagen säger så.


Anmäl
2017-12-20 11:04 #8 av: landsbygdsbo

Nja så enkelt är det inte. Visst pesticider har en stark negativ påverkan, men även odlingsmetoder och val av grödor.

För hade vi betydligt mer vall o beten på gårdarna. Idag är det stora fält av spannmål/majs som dominerar fälten i Europa. De erbjuder pollinerande insekter ingenting, absolut ingenting. Undantag kan vara de rapsodlingar som finns...då har insekter ett överflöd av näring ngn vecka sedan är det lika illa igen.

Dikesrenar utefter vägarna som förr var fulla av örter o blommor mest hela vegitationsperioden slås nu maskinellt före blomning och berövar många vilda bin näringsmöjligheter.

Överallt i trädgårdar klipps gräsmattor pedantiskt rena från allt vad blommor heter.

Lösningen?

Tja att vi accepterar att många dör svältdöden och att våra livsmedelspriser tredubblas..då kan vi nog återgå till ett miljövänligare alternativ...Det är ju som sagt konsumenten som i det långa loppet bestämmer vad och hur det ska odlas.

Anmäl
2017-12-20 13:26 #9 av: Halvdansken

Dags att lyssna på denna? 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-12-20 16:05 #10 av: landsbygdsbo

#2 Ingen artikel men ett debattinlägg...

Anmäl
2018-01-03 12:46 #11 av: kamera0710

"Det pågår en omfattande bidöd på många håll i världen. Det är oroande eftersom bin pollinerar våra grödor – en ekosystemtjänst som är värderad till drygt 200 miljarder kronor inom EU. Orsakerna till bidöden är inte klarlagda, men många forskare anser att bekämpningsmedel är en viktig faktor. Neonikotinoiderna är en grupp bekämpningsmedel som ofta diskuteras i detta sammanhang. De används till att skydda nysådda frön från insektsangrepp men sprids till hela plantan när den växer upp – och hamnar i pollen och nektar som bin och andra pollinatörer kommer i kontakt med.

Laboratorieförsök har visat att bin kan ta skada av neonikotinoider. Det har dock saknats bevis för att detta även sker ute i naturen. Men nu presenterar svenska forskare resultatet av ett storskaligt fältexperiment, som visar att dessa kemikalier är dödliga för vilda pollinatörer som humlor och solitärbin – en insektsgrupp som står för hälften av all pollinering av grödor världen över, men neonikotinoiderna verkar inte utgöra ett hot mot tama honungsbin."

http://fof.se/tidning/2015/6/artikel/besprutning-forodande-for-nyttiga-insekter

Anmäl
2018-01-31 06:20 #12 av: Huygens

USA kommer släppa ut bakterieinfekterade myggor som kommer bli sterila pga bakterierna. Vi får se till vilka andra insekter (?) dessa bakterier kan smitta. DM


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.