08. Miljönyheter

Sett The Cove? Gör din röst hörd!

2010-11-04 15:46 #0 av: batski

Har du sett dokumentären The Cove (visades på SVT den 2 november och går fortfarande att se på SVT Play under några dagar till) om de årliga massakren av delfiner vid den japanska byn Taiji?

Här kan du skicka protestmail till Japans ambassad och till Kolmårdens djurpark.

Anmäl
2010-11-09 11:04 #1 av: batski

Efter The Cove: Rick O'Barry fortsätter sin kamp för delfinerna:

Save Japan Dolphins

Anmäl
2010-11-10 17:18 #2 av: moondancer

Varför protest till kolmårdens djurpark?

Anmäl
2010-11-12 22:56 #3 av: batski

Det står i mailet:

"Kolmårdens djurpark - sluta hålla delfiner i fångenskap!

Den 2 november visas filmen The Cove i SVT. Er forskningschef Mats Amundin har kallat filmen för förfärande och avskyvärd. Till media har han tyvärr sagt att han tror det är svårt att förändra den verklighet som filmen visar. Men som Skandinaviens enda delfinarium har Kolmårdens djurpark kanske störst möjlighet att påverka av alla!

I det vilda rör sig delfiner över ofantliga avstånd under en och samma dag. Det gör inte delfinerna på Kolmården. I det vilda använder delfiner eko-lokalisering till att utforska sin omgivning. Det har de nästan ingen möjlighet till på Kolmården. I filmen The Cove berättas om hur delfiner fått lida för sitt utseende, att de ständigt ser ut att le. På er hemsida står att läsa att de delfiner ni håller i fångenskap alltid är "sugna på att leka, busa och visa upp sig".

Ni säger att det inte går att göra en koppling mellan verkligheten i Taiji och västerländska delfinarier (två av delfinerna på Kolmården är fångande från det vilda för 30 år sedan, övriga kommer från ett "utbytesprogram" med djurparker inom Europa). Men oavsett delfinernas ursprung hålls de i en miljö som är dålig för dem, och oavsett deras ursprung så är Kolmårdens djurpark en del i den globala verksamhet som reducerar delfiner från fantastiska djur till underhållningsobjekt

På Kolmårdens djurpark finns delfinerna till för att locka publik och dra in pengar, inte för att det är en bra miljö för delfiner. Det finns gradskillnader i helvetet, men Kolmårdens djurpark är fortfarande ett helvete för de delfiner som finns där.

Vi behöver inte delfiner i fångenskap år 2010. Jag vill inte se delfiner i fångenskap. Var med och förändra världen. Kolmårdens djurpark sitter på nyckeln.

Med vänliga hälsningar,"

Anmäl
2010-11-12 23:27 #4 av: moondancer

Inget jag kan skriva under på, dels för att delfinerna på kolmården har det ganska bra (dock är det svårt att mäta hur bra ett djur egentligen har det...både i fångenskap och i det vilda), och dels för att delfinerna i djurparken inte enbart används för föreställningar, utan även för forskningsprojekt (för att få större kunskap om just delfiners beteende och biologi).

Anmäl
2010-11-13 16:39 #5 av: batski

Grejen är att den kunskapen man i dag har om delfiner pekar på att det inte går att hålla delfiner i fångenskap utan att de lider av det. Detta bekräftas efter av människor som den världskände föredetta delfintränaren Rick O'Barry.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.