01. Allmänt om miljön

Gifter i fyrverkerier

2010-12-28 13:30 #0 av: moondancer

Hexaklorbensen har varit förbjudet i 30 år och anses vara ett av världens farligaste ämnen.
Nu har giftet hittats i finländska och danska fyrverkerier.
Läs mer på aftonbladet.se

Anmäl
2010-12-29 15:06 #1 av: batski

Fyrverkerier är skabb på flera olika sätt. Kan faktiskt inte fatta att de fortfarande är tillåtna...

Själv kommer jag köra med svävande lyktor eller khom loy som de heter i Thailand.

Anmäl
2010-12-30 20:03 #2 av: Sehvrin

Fyrverkerier kan vara väldigt vackra, men det går ju inte njuta av dem till fullo när man vet att de innehåller så mycket miljöfarliga ämnen Obestämd

Fyrverkerier borde förbjudas för gemene man och bara tillåtas för organisationer med särskilt tillstånd. Då skulle man fortfarande kunna njuta av raketer, men det skulle bli en mindre mängd och många andra fördelar skulle följa med ett sådant förbud.

Sen kan jag tycka att raketerna borde kontrolleras för miljögifter innan de får säljas.

#1 De svävande lyktorna är väldigt fina, fast det blir ju skräp efter dem också. Inte miljöfarligt på samma sätt, visserligen, men det är fortfarande skräp.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2010-12-31 01:49 #3 av: batski

#2 På förpackningen står det att de är biologiskt nedbrytbara

Anmäl
2011-01-02 13:32 #4 av: Taxelina

Efter ett nyårsfirande ligger det som ett dimmigt illaluktande täcke över stan. Jag bor ute på landet men skulle skjutsa hem en person strax efter nyårstimmen. Det luktade krut och annat över hela stan. Helt sjukt.

Anmäl
2011-01-14 22:30 #5 av: Frida

#2 Jag vet inte om att förbjuda fyrverkeripjäser för gemene man är något att satsa på direkt (det finns väldigt bra "tårtor" som ger ett helt litet fyrverkeri med bara en enda antändning). Däremot borde försäljningen av raketer förbjudas, den där styrpinnen är direkt livsfarlig.
Problemet med miljön kvarstår ju dock men om Aftonbladet har fått något rätt så verkar de bara ha kollat raketer och inte konsumenttårtor eller professionella pjäser.

#3 Lyktorna innehåller även en metallstomme, det kanske finns andra varianter men dessa är de enda jag har stött på. I länken du bifogade i #1 syns metalltråden tydligt.
Sedan är jag lite skeptisk mot dem. De är onekligen fina att titta på när det är flera som släpps upp. Men det är en öppen låga som driver vind för våg...

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2011-03-08 20:25 #6 av: batski

#5 Det är ingen metal i lyktorna från Teknikmagasinet iaf

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.