02. Livsstil

För mycket mat slängs i onödan

2011-01-03 20:50 #0 av: Sehvrin

"Vi slänger nästan en tredjedel av den mat som vi köper. Energin och resurserna som går åt för att producera maten som slängs tär på både miljön och klimatet."

Det rapporterade Ekot om den 2:a januari. [Länk]

Varför tror ni det är så här? Och har ni några tips om vad man kan göra för att undvika att slänga mat?

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-01-06 12:57 #1 av: KimE

Jag har inte råd att slänga så mycket kanske max 10% och det är då det smakar eller luktar illa. Jag köper färska grönsaker i en liten mängd då jag tycker det riskerar att slängas en hel del annars. Kött och bär är jag självförsörjande på.

Anmäl
2011-01-07 13:51 #2 av: Gudris

Sånna här verkar bra, för att förlänga matens hållbarhet. De flesta stirrar sig blinda på datummärkningen och slänger mat som fortfarande är bra. Det är bristande kunskap helt enkelt! Precis som med allt annat behövs kunskap och motivation för att det ska bli nån förändring. Programmet "landet brunsås" var väldigt bra på det faktiskt.

Anmäl
2011-01-07 16:47 #3 av: KimE

Ja jag gillade när de stekte ekorren.

Svårt att veta den verkliga effekten av såna där. Om man väntar tills maten är kall borde inte kondensen vara så stor.

 

Anmäl
2011-01-07 17:11 #4 av: Gudris

#3 Så sant, men hur många är smarta nog att göra det? Även där kommer problemet med bristande kunskap in...

Anmäl
2011-01-08 21:00 #5 av: Halvdansken

En av anledningarna är att förpackningarna är så stora. Producenterna räknar mamma-pappa-barn men de flesta hushåll är enpersoners.

En annan är 'ta tre betala för två'. Så tar man tre, fast att man kanske bara behöver en, eller två.

Så, mindre förpackningar och bort med korkade specialerbjudande.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2011-01-08 21:03 #6 av: Halvdansken

Man ska kyla maten så fort som möjligt om man inte äter allt på en gång. Att ha mat ståendes ute för att kallna helt innan det åker in i kylen är en jättbra grogrund för magsjukebakterier.

 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2011-01-16 00:30 #7 av: Anders 50

#6 Så länge det är kallt ute så är det väl en perfekt lösning på att kyla mat? Eller hur gör du när du kyler mat?

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2011-01-16 01:00 #8 av: Halvdansken

He-he! Jag menade ute som "på diskbänken, utanför kylskåpet". Utomhus nu på vintern var ju smart.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2011-01-16 10:47 #9 av: Anders 50

Aha...

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2011-01-30 11:04 #10 av: Eldochis

Om man behöver kyla varm mat innan man ställer in den i kylskåp och inte kan ställa ut den, så funkar det ju med kallvatten i diskhon!

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.